SiolNET. Novice Svet
7,18

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Barceloni v napetih razmerah protest za enotno Španijo

7,18

termometer

Katalonija
Foto: Reuters

"Carles Puigdemont je in bo ostal predsednik katalonske vlade," je dejal njegov namestnik Oriol Junqueras in ravnanje Madrida označil za državni udar. Na ulicah Barcelone pa so se spopadli protestniki in katalonski policisti.

Junqueras je odstavljenega katalonskega premierja branil v katalonskem časniku El Punt Avui, potem ko je španska vlada z odlokom, objavljenim v španskem uradnem listu v soboto zjutraj, Kataloniji uradno začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti njene regionalne vlade. Razpustila je tudi katalonski parlament in razpisala nove volitve, ki naj bi jih izvedli 21. decembra.

Katalonski predsednik Puigdemont tudi po odstavitvi vztraja pri neodvisni Kataloniji. V sobotni triminutni izjavi, ki jo je predvajala katalonska javna televizija TV3, je nagovoril Katalonce in jih pozval k mirnemu uporu.

Množica v Barceloni protestira proti neodvisnosti Katalonije

V Barceloni se je zbrala množica protestnikov proti neodvisnosti Katalonije. Po oceni organizatorjev jih je najmanj 1,1 milijona, po oceni policije pa okoli 300.000. Številni vzklikajo "Viva Espana" oz. naj živi Španija. Izražajo tudi jezo nad katalonskimi voditelji, ki so v petek razglasili neodvisnost te pokrajine.

Katalonija Foto: Reuters

Med protestniki, ki so vzklikali nacistična in fašistična gesla, in katalonsko policijo je prišlo do prerivanja. Množica je vzklikala, da bi morali Puigdemonta aretirati ter da katalonski novinarji ponarejajo resnico.

"Tokrat bomo glasovali," so vzklikali in s tem nakazali namero, da volitev, ki jih je v Kataloniji za 21. december razpisal Madrid, ne bodo bojkotirali tako kot so referendum o neodvisnosti 1. oktobra.

Koalicija za neodvisnost Katalonije bi zasedla večino v parlamentu

Po zadnji javnomnenjski raziskavi španskega časnika El Mundo bi sicer koalicija, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije, na predčasnih volitvah prejela 42,5 odstotkov vseh glasov in zasedla med 61 in 65 mest v 135-članskem katalonskem parlamentu. Na zadnjih volitvah leta 2015 si je koalicija s 47,7-odstotno podporo sicer zagotovila 72 mest.

V Belgiji razmišljajo o možnosti azila Puigdemontu

barcelona, katalonija Foto: Reuters Puigdemont, ki ga je vlada v Madridu odstavila, bi lahko dobil politični azil v Belgiji, je v Bruslju nakazal belgijski državni sekretar Theo Francken, ki je pristojen za migracije.

"To ne bi bilo povsem nerealno," je dejal Francken za flamsko televizijo VTM Nieuws. Podvomil je, da bi bil Puigdemont v Španiji lahko deležen poštenega sojenja.

Če bi Puigdemont zaprosil za azil, "bi bili v zelo težkem diplomatskem položaju s špansko vlado, to je očitno," je še dejal Francken.

Odstavljenih je bilo 150 sodelavcev katalonske vlade

Carles Puigdemont Foto: Reuters Večino nalog in pristojnosti predsednika katalonske vlade Puigdemonta in podpredsednika je prevzela Soraya Saenz de Santamaria, namestnica španskega premierja Mariana Rajoyja, medtem ko so preostali ministri prevzeli naloge tistih katalonskih ministrstev, ki se vsebinsko prekrivajo z njihovimi resorji. Dejansko naj bi sicer delo katalonskih ministrov prevzeli državni sekretarji, a več podrobnosti o tem še ni znanih.

V skladu z odlokom v uradnem listu je bilo sicer v soboto skupno odstavljenih kar 150 sodelavcev katalonske vlade, vprašanje pa je, ali bodo svoje položaje prostovoljno zapustili ali se bodo temu uprli ter tudi kaj bo v primeru slednjega storila Rajoyeva vlada.

Zagovorniki neodvisnosti so sicer katalonske uradnike in tudi druge Katalonce pozvali k državljanski nepokorščini in mirnemu uporu, kaj točno naj bi to pomenilo, pa prav tako še ni jasno. Veliko vprašanje medtem tudi ostaja, kako bosta ob morebitni zaostritvi razmer ravnali španska in katalonska policija.

Komentarji

8

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slov1ec / 29.10.2017. ob 07:51 +4 0

  Stav naših POsamosvojitvenih politikov : načeloma ( le kakšna so lahko ta načela ? ) podpiramo, da IMA vsak narod pravico do samoodločbe ... v isti sapi pa nadaljujejo ( da se ja ne bi komu iz general štaba v Bruslju zamerili (!)) : a v okviru Ustave države, ki z vsemi sredstvi - tudi fašistično brutalnim pretepanjem civilistov - demokratično izraženi volji nasprotuje in onemogoča !?!

  +4 0
 • elnarim / 29.10.2017. ob 14:01 +3 - 1

  Luksy82, kandidati na volitvah bodo prošpansko usmerjeni. Edini pokazatelj bi bil referendum v regularnih razmerah in z dovolj številčno udeležbo. Na žalost se to v Kataloniji ni zgodil, zaradi posredovanja španske policije. Je pa res, da je vsaka odcepitev od skupne države, za nekatere travmatična, vendar je v demokraciji pač potrebno upoštevati voljo manjšinske večine.

  +3 - 1
 • Buča / 29.10.2017. ob 15:54 +4 - 3

  Cerar pokaži če maš moda in priznaj Katalonijo!

  +4 - 3
delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin