Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2016,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vladimir Putin Aleksander Litvinenko

Četrtek, 21. 1. 2016, 10.39

8 let

Putin "verjetno" ukazal umor Litvinenka. Kremelj: To je šala.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ruski predsednik Vladimir Putin je "verjetno" osebno odobril umor nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, ugotavlja britansko poročilo. Kremelj je poročilo označil za šalo.

Litvinenko je bil kritik Putinovega režima. Umrl je star 44 let v londonski bolnišnici leta 2006, nekaj dni zatem, ko je bil zastrupljen z radioaktivnim polonijem 210, ki so mu ga verjetno podtaknili v skodelico čaja, ki ga je spil v družbi Andreja Lugovoja in Dmitrija Kovtuna.

Kremelj: Poročilo je šala Preiskava je politično motivirana in netransparentna, je bil prvi odziv uradne Rusije. "Morda je to šala," je kasneje novinarjem dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. "Verjetno jo lahko pripišemo prefinjenemu britanskemu humorju. To velja tudi za dejstvo, da javna preiskava temelji na zaupnih podatkih neimenovanih posebnih služb," je dodal.

Ob tem je opozoril, da bi lahko ugotovitve "kvazi preiskave" "dodatno zastrupile" odnose med Moskvo in Londonom. Dodal je, da bo Moskva vse odgovore posredovala po diplomatskih kanalih.

Litvinenkova vdova pozvala k sankcijam za Putina in Rusijo Vdova nekdanjega vohuna Marina Litvinenko je izrazila zadovoljstvo, da je sodišče potrdilo besede njenega moža na smrtni postelji, ko je obtožil Putina. Pozvala je k prepovedi potovanja in sankcijam za Putina in Rusijo.

Britanska vlada je sporočila, da sta Lugovoj in Kovtun še vedno iskani osebi ter zamrznila njuno premoženje. Premier David Cameron je izrazil zaskrbljenost nad ugotovitvami poročila, češ da se nobena država ne bi smela obnašati tako, kot se (je) Rusija.

"Putin je verjetno podpisal odlok o umoru Litvinenka" Britanske oblasti so preiskavo o smrti nekdanjega vohuna odprle januarja 2015. Danes je upokojeni sodnik Robert Owen ob predstavitvi poročila dejal, da je Putin verjetno podpisal odlok o umoru Litvinenka, potem ko se je z njim sprl.

Litvinenkovega umora sta osumljena Lugovoj in Kovtun, ki obtožbo zanika. Sodnik Owen je dejal, da sta osumljenca verjetno delovala po neposrednem ukazu ruske obveščevalne službe FSB, ki jo je tedaj vodil Nikolaj Patrušev.

V Veliki Britaniji dobil azil Povod za usmrtitev je bilo verjetno sodelovanje Litvinenka z britanskimi obveščevalnimi službami, še ugotavlja poročilo, ki temelji na pričanju številnih prič. Litvinenko je leta 2000 prebegnil iz Rusije v Veliko Britanijo in zaprosil za azil, ki so mu ga odobrili, leta 2006 pa so tako on kot njegova žena in sin dobili britansko državljanstvo.

Od tedaj je sodeloval z britansko obveščevalno službo MI6 kot svetovalec za področje ruskega organiziranega kriminala.

Litvinenkova smrt je močno poslabšala odnose med Veliko Britanijo in Rusijo. Za umor v Veliki Britaniji ne morejo soditi nikomur, saj se glavna osumljenca in drugi vpleteni ne nahajajo na Otoku.

V ne povsem pojasnjenih okoliščinah umrl tudi Berezovski Že leta 2007 je Velika Britanija od Rusije zahtevala izročitev Lugova, nekdanjega telesnega stražarja KGB in tesnega Putinovega sodelavca, da bi ga obtožili za umor, a ga Rusija ni hotela izročiti, češ da ji tega ne omogoča ustava.

Litvinenko je bil sodelavec izgnanega ruskega milijarderja Borisa Berezovskega, ki se je iz Putinovega zaveznika prelevil v enega njegovih največjih kritikov. Tudi Berezovski je umrl v Veliki Britaniji v ne povsem pojasnjenih okoliščinah leta 2013.

Ne spreglejte