Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
27. 10. 2017,
9.52

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

Panamski dokumenti bogastvo Vladimir Putin

Petek, 27. 10. 2017, 9.52

6 let, 5 mesecev

Putin prek prijateljev skril bajno bogastvo?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skupina novinarjev  in aktivistov je objavila prepleteno mrežo domnevnega prikrivanja pravega bogastva ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Da je Putin v skoraj 18 letih, odkar je na oblasti v Rusiji (večinoma kot predsednik, en mandat vmes kot premier) nagrmadil ogromno osebno bogastvo in je eden najbogatejših Zemljanov, se ugiba že nekaj časa. Zdaj pa je skupno preiskovanje ruskega časopisa Novaya Gazeta in OCCRP-ja (Projekt poročanja o organiziranem kriminalu in korupciji) pokazalo, da imajo Putin in člani njegovega ožjega kroga prijateljev in zaveznikov bogastvo, vredno 24 milijard dolarjev.

Motiv za projekt je bilo dejstvo, da je Putin lani prijavil osebni dohodek v višini 133 tisoč dolarjev. Izkazalo se je, da je ta znesek precej večji ter da Putin s pomočjo niza posrednikov skriva svoje pravo bogastvo. V poročilu so novinarji in aktivisti OCCRP-ja zapisali,  da posamezniki iz kroga Putinu bližnjih ljudi "nimajo verodostojnega pojasnila za svoje skrivno bogastvo", zato domnevajo, da gre pravzaprav za Putinov denar. Najbolj uspešni posli teh "posrednikov" so povezani ali z velikimi državnimi podjetji, predvsem v energetskem sektorju, ali pa so povezani z drugimi državnimi korporacijami.

Zasluži 8.500 dolarjev, bogastva ima za 573 milijonov

Eden izmed treh posrednikov, ki jih v poročilu navajajo kot ljudi, ki niso znani v javnosti in se zdi, da v pretežni meri sploh ne vedo za svoje veliko bogastvo, njihova skupna točka pa je Putin, je 49-letni Mihail Šelomov, sin Putinovega bratranca Ljubova Šelemova. Šelomov dela za eno izmed ruskih ladjedelnic, njegova letna plača pa je okoli 8.500 dolarjev. Hkrati je velik investitor v novo dirkališče v okolici St. Peterburga in je dobro povezan tudi z naftnim velikanom Gazpromom. Njegovo premoženje je po trditvah OCCRP-ja visoko 573 milijonov dolarjev.

Če držijo ugotovitve novinarjev in aktivistov, je Putin eden najbogatejših predsednikov na svetu. Forbes je letos ocenil, da je predsednik ZDA Donald Trump "težak" dobre tri milijarde dolarjev. | Foto: Reuters Če držijo ugotovitve novinarjev in aktivistov, je Putin eden najbogatejših predsednikov na svetu. Forbes je letos ocenil, da je predsednik ZDA Donald Trump "težak" dobre tri milijarde dolarjev. Foto: Reuters

Putinov prijatelj iz otroštva Pjotr Kolbin, nekdanji mesar, pa ima premoženje, ocenjeno na 550 milijonov dolarjev. Kolbin, ki zase trdi, da nikoli ni bil poslovnež, je tako skrivnosten, da v OCCRP-ju niso našli niti njegove fotografije. Za Kolbina sicer že nekaj časa veljajo sankcije ZDA.

Sergej Roldugin, boter Putinove starejše hčerke Maše, nadzira t. i. offshore podjetja, ki obračajo dve milijardi dolarjev. Po izobrazbi čelist, čigar ime se je pogosto pojavilo v t. i. Panamskih dokumentih, ima delež v podjetju VI, ruskem televizijskem operaterju reklam.

Ne spreglejte