Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
20.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija Belorusija Vladimir Putin

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 20.16

7 let, 12 mesecev

Putin bi podprl združitev Rusije in Belorusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski premier Vladimir Putin ne bi imel nič proti, če bi prišlo do ponovne združitve Rusije in Belorusije.

"To bi bilo možno in zelo zaželeno (...) a to je povsem odvisno od volje beloruskega naroda," je danes dejal Putin na zborovanju prokremeljske mladine na jezeru Seliger, ko je odgovoril na enega od vprašanj.

Belorusija je v gospodarski krizi

Do Putinovih izjav prihaja v času, ko se Belorusija bori s hudo gospodarsko krizo. Rusija ji je morala pomagati tudi z odložitvijo plačila dolgov, a na drugi strani se ozira za nekaterimi njenimi najpomembnejšimi podjetji.

Lukašenko je že 17 let na oblasti Državi sta bili sicer vse do leta 1991 v Sovjetski zvezi, Belorusija pa se je nato osamosvojila. A Belorusija velja tudi za najbolj "sovjetsko" izmed vseh republik, ki so nastale na pogorišču nekdanjega sovjetskega imperija. Že 17 let ji vlada Aleksander Lukašenko, ki velja za zadnjega evropskega diktatorja in v rokah trdno drži vse vzvode državne politike in gospodarstva.

Putinovo priznanje Lukašenku

A kljub kritikam, ki jih je deležen Lukašenko tako doma kot na tujem, mu je Putin vseeno izrekel spoštovanje. "Kljub problemom, ki se pojavijo od časa do časa - kot težave v gospodarstvu, energetiki, ali pa spori glede plina - je treba dati priznanje Aleksandru Gregorjeviču Lukašenku za vodenje države in njegovo konsistentno zavzemanje za integracijo z Rusijo," je dejal Putin.

"Branilec navadnega Belorusa" Rusija in Belorusija sta po razpadu znova oblikovali carinsko unijo, dogovorili pa sta se tudi za srečanja vladnih kabinetov v rednih intervalih. Lukašenko je bil v 90. letih dvajsetega stoletja sicer res vnet zagovornik ponovne združitve z Rusijo, a se je njegova navdušenost s prihodom Putina v Kremelj leta 2000 ohladila. Zdaj se predstavlja za "branilca navadnega Belorusa".

Putin bi rusiji pridružil tudi Južno Osetijo in Abhazijo

Putin je sicer na drugi strani izjavil tudi, da ne bi nasprotoval niti vključitvi gruzijskih separatističnih republik Južne Osetije in Abhazije v Rusijo, če bi se za to odločili njuni prebivalci. Zaradi obeh republik se je Rusija leta 2008 celo spopadla z Gruzijo, nato pa obe priznala kot neodvisni državi.

Ne spreglejte