Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
23.15

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska psi

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 23.15

8 let, 4 mesece

Psi na Kitajskem so nezaščiteni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na Kitajskem je le peščica aktivistov, ki se bori za pravice živali, še posebej za zaščito psov, ki so še vedno priljubljena hrana.

Mike – ime je psevdonim, ker se boji za svojo varnosti – je študent IT sredi dvajsetih. In zaprisežen borec za pravice psov. V zadnjih mesecih je napadel tri kamione, v katerih so prevažali pse v klavnice. Obvestila o prevozih psov je našel na internetu, skupaj s prijatelji prestregel tovornjak in se skušal pogajati, da izpustijo pse. Prevozniki so postali jezni in so poklicali svoje naročnike, člane organiziranega podzemlja. Toda Mike je bil oborožen s pravnim znanjem. Zahteval je dokumente o zdravstvenem stanju živali, in ker jih niso imeli, je poklical policijo. "Policija ne želi, da se v njihovem področju dogaja kriminal, toda proti tihotapcem psov niso ukrepali," je razložil Deutsche Welle: "Na koncu nam je policija pomagala pri pogajanjih, da smo pse lahko odkupili."

Pasje farme so legalne Na Kitajskem ni zakona, ki bi prepovedoval prehranjevanje s pasjim mesom. Pse lahko redijo za zakol, jih prodajajo in se z njimi prehranjujejo. Zato so mestni aktivisti za pravice živali zadevo vzeli v svoje roke. Ogorčeni zaradi prakse prehranjevanja s pasjim mesom so mnogi aktivisti začeli ustavljati tovornjake s psi in zahtevati njihovo izpustitev.

Večina psov prihaja iz legitimnih pasjih farm, vmes pa je tudi nekaj pretihotapljenih psov. V vsakem tovornjaku je na stotine psov in takšni transporti so lahko tudi nevarnost za zdravje, saj nihče ne nadzoruje ne zdravja psov ne kakovosti mesa. Avgusta je policija zaplenila 11 ton pasjega mesa, ko se je izkazalo, da vsebuje 25 miligramov natrijevega cianida na kilogram.

Po nedavnem izbruhu stekline na pasjih farmah je policija tudi prepovedala, da bi imeli v mestih pse, ki so večji od 35 centimetrov. S tem so želeli preprečiti nelegalno gojenje psov v stanovanjih, kjer ni nikakršnega nadzora nad zdravjem živali.

Na drugi strani pa na Kitajskem narašča število ljudi, ki imajo pse kot ljubljenčke. Samo v Pekingu je milijon psov, ki so uradno registrirani kot ljubljenčki. Vse bolj priljubljeni postajajo kot spremljevalci ostarelih ljudi.

Brez uradnih zavetišč Toda za pse nimajo nobenih uradnih zavetišč. Prav tako policija ne ukrepa, če pse mučijo. Zato skupine aktivistov na socialnih omrežjih pozivajo, naj bodo sosedje pozorni na primere mučenja živali in naj jim to sporočijo.

Če policija lastniku odvzame psa, ga usmrtijo. Zato so aktivisti navezali stike s policijo in zdaj jih v mnogih primerih prosijo, naj odpeljejo zaseženega psa. Aktivisti jih nato namestijo v zasebna zavetišča in jim skušajo najti ustrezen dom. Zasebna zavetišča se financirajo z donacijami, tako da lahko nudijo vsaj osnovno oskrbo, v njih pa delajo izključno prostovoljci.

Čeprav je na Kitajskem veliko povpraševanja po pasjem mesu, je zagretim aktivistom z vztrajnim delom uspelo vsaj malce premakniti zavest ljudi o pravicah živali. Prav tako se je spremenil odnos oblasti do živali. V provinci Zhejiang so na primer letos zaradi pritiska aktivistov prepovedali tradicionalni festival pasjega mesa, o tem pa razmišljajo tudi v provinci Guanxi, kjer je največji kitajski festival mesa.

Ne spreglejte