Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2020,
20.04

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Kosovo Srbija Avdullah Hoti Aleksander Vučić

Četrtek, 16. 7. 2020, 20.04

3 leta, 9 mesecev

Prvič po 20 mesecih ponovno nadaljevanje dialoga med Srbijo in Kosovom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Aleksanadr Vučić | V okviru dialoga, ki poteka pod okriljem Evropske unije, sta se sestala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti. | Foto Reuters

V okviru dialoga, ki poteka pod okriljem Evropske unije, sta se sestala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti.

Foto: Reuters

Prvič po 20 mesecih sta se danes v Bruslju srečala predsednika Srbije in Kosova. V okviru dialoga, ki poteka pod okriljem Evropske unije, sta se sestala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti. Pogovori, ki so se začeli popoldne, so se končali okoli 19.30.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes izrazil prepričanje, da bodo pogovori privedli do obsežne normalizacije odnosov med Kosovom in Srbijo. Izrazil je tudi veselje, da pogovori ponovno potekajo pod pokroviteljstvom EU, poroča STA.

Dialog med Srbijo in Kosovom poteka pod okriljem Evropske unije. Srbska in kosovska delegacija sta se danes najprej ločeno sestali s predstavniki EU, nato je sledil skupni sestanek.

Vučić je po pogovorih dejal, da so danes govorili o pomembnih temah, a bo za Srbijo težko, saj se ne pogovarja samo s Prištino, ampak tudi z Brusljem in najmočnejšimi državami, ki so priznale samostojnost Kosova. Napovedal je, da naj bi prihodnji teden sledili pogovori na tehnični ravni, od septembra pa tudi pogovori o drugih temah, vključno s po njegovih besedah najtežjim vprašanjem premoženja.

Hoti: Srečanje je bilo težavno, a so na njem dosegli napredek

Po besedah srbskega predsednika imata Beograd in Priština v dialogu diametralno nasprotne zahteve. Dodal je, da je bila ena od današnjih tem pogovorov tudi gospodarstvo, in se zavzel za sklenitev trgovinskega sporazuma, ki bi bil dober za obe strani, "za Beograd in Prištino".

Hoti pa je po poročanju kosovskih medijev po srečanju dejal, da je bilo to težavno, a da so na njegov predlog govorili tudi o dveh pomembnih vprašanjih, in sicer o pogrešanih osebah ter gospodarskemu sodelovanju, in da so dosegli napredek. Zatrdil je tudi, da bo neomajno vztrajal pri svojih stališčih, ki jih je danes predstavil.

Vučić in Hoti sta že v nedeljo sodelovala na virtualnem srečanju, na katerem sta prav tako sodelovala Borrell in posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak.

Srbija protesti
Novice Protesti znova po vsej Srbiji, a tokrat minili mirno

Beograd in Priština sta pogajanja o normalizaciji odnosov pod okriljem EU začela leta 2011, saj Srbija neodvisnega Kosova ne priznava. Ob več dosežkih med drugim še vedno ni uresničen dogovor o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu.

Pogajanja so zastala konec leta 2018 zaradi uvedbe kosovskih 100-odstotnih carin na srbsko blago in vztrajanja Srbije pri kampanji za umik priznanja Kosova. Nova Hotijeva vlada je letos carine odpravila, še piše STA.

Hashim Thaci
Novice Thaci zavrača potvarjanje zgodovine Kosova
Hashim Thaci
Novice Kosovski premier zaradi obtožnice proti Thaciju odpovedal pot v ZDA
Protesti Beograd
Novice Novi protesti v Beogradu. Vučić si bo verjetno premislil. #video #foto
Aleksander Vučić
Novice Zdravniki opozarjajo, da umirajo celotne družine. Vučić za zdaj ne zapira Beograda.
Aleksandar Vučić
Novice Vučić razglasil zmago, kot je še ni bilo
Ne spreglejte