SiolNET. Novice Svet
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Parlamentarne in lokalne volitve v Srbiji

Vučić razglasil zmago, kot je še ni bilo

0,88

termometer

Aleksandar Vučić
Foto: Reuters

Lista SNS srbskega predsednika Aleksandra Vučića je po rezultatih vzporednih volitev in delnih uradnih izidih na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Srbiji pričakovano zabeležila prepričljivo zmago. Pripadlo naj bi ji kar okoli 63 odstotkov glasov oziroma 190 sedežev v 250-članskem parlamentu. Vučić je razglasil zmago, kot je še ni bilo.

Kot je poudaril Aleksandar Vučić, je od 3,3 milijona volivcev glas za njegovo SNS oddalo kar dva milijona ljudi. "V tem trenutku imamo 63,4 odstotka osvojenih glasov, a pričakujemo več od 64 odstotkov, ko prispejo še glasovi s Kosova in iz tujine," je v volilnem štabu SNS pred svojimi podporniki ponoči poudaril Vučić, ki Srbijo vodi od leta 2012, poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA.

Kot je spomnil, je v politiki že dolgo, a nedeljska zmaga je nekaj, česar do zdaj še ni doživel. "Zmagali smo povsod. Zmagali smo v krajih, kjer še nikoli nismo (...) Srbija še nikoli nikomur ni podelila toliko zaupanja, kot ga je podelila nam. To je za nas ogromna obveza, zame osebno pa breme tisočih kilogramov," je nadaljeval Vučić in obljubil, da se bo "z vsem srcem, znanjem in energijo" boril za Srbijo. Govor je sklenil z vzklikom "živela, Srbija".

Prepričljivo Vučićevo zmago so danes potrdili tudi delni izidi volilne komisije, ki ji napoveduje absolutno večino v parlamentu. Del opozicije oporeka legitimnosti volitev zaradi nizke volilne udeležbe in poudarja uspeh bojkota. EU je ponudila sodelovanje novi vladi.

Aleksandar Vučić Novice Srbija: Edini voditelj, ki ga rezultati volitev ne zanimajo

Triodstotni prag presegli le dve stranki

Sodeč po delnih izidih je uspelo triodstotni prag, potreben za vstop v parlament, preseči le še listi socialistov zunanjega ministra Ivice Dačića in desni populistični stranki SPAS nekdanjega vaterpolista Aleksandra Šapića, zdajšnjega župana Novega Beograda. Poleg tega naj bi sedeže v parlamentu zasedle še štiri liste strank manjšin – Madžarov, Bošnjakov in Albancev, ki za vstop ne potrebujejo preseči treh odstotkov.

Dačić je ponoči na novinarski konferenci ocenil, da so bile nedeljske volitve "cunami številka dve" – potem ko so volitve leta 2016 "izbrisale" posamezne stranke, so jih volitve leta 2020 dokončno "pokončale". "Ponosni smo na vse dobro, kar smo z Vučićem naredili za Srbijo, in smo pripravljeni nadaljevati to sodelovanje, a ta odločitev mora biti njihova, saj so oni absolutni zmagovalci volitev," je dejal.

Aleksander Vučić Srbija volitve Novice Prve ocene v Srbiji napovedujejo prepričljivo zmago Vučićeve SNS #video

Glasovalo manj kot polovica državljanov

Volilna udeležba je bila v nedeljo po poročanju tujih tiskovnih agencij malo manj kot 50-odstotna, kar je sicer manj kot leta 2016, ko je bila več kot 56-odstotna, a ne bistveno. Volilna komisija mora končne izide objaviti v 96 urah, a kot je zatrdil Srđan Bogosavljević iz agencije Ipsos, ki je skupaj s centrom Cesid izvedla vzporedne volitve, se rezultat zagotovo ne bo bistveno spremenil.

Aleksandar Vučić Foto: Reuters

Za 250 poslanskih sedežev se je sicer potegovalo 21 strank in zavezništev, o večjih nepravilnostih pa niso poročali. Volitve so v času epidemije covid-19 potekale ob varnostnih ukrepih, kot sta nošenje zaščitnih mask na voliščih in spoštovanje razdalje najmanj enega metra. V državi so sicer v nedeljo potrdili še 91 novih okužb.

Opozicija izpostavlja nizko volilno udeležbo

Srbska opozicija opozarja, da volitve kažejo nenaravno sliko politične scene v Srbiji. V volilni noči so nekateri analitiki izid primerjali celo s tistimi v Severni Koreji, a tudi opozorili, da pomemben del prebivalstva, ki je kritičen do vlade, ne bo več imel predstavnikov v parlamentu.

Neformalni vodja glavne opozicijske Zveze za Srbijo (SzS), ki je volitve bojkotirale in je bila doslej v parlamentu, Dragan Đilas je v noči po volitvah ocenil, da je bil bojkot uspešen in da je razkril pravo naravo režima. Lažne Vučićeve volitve niso uspele, saj se jih je udeležilo manj kot 50 odstotkov volivcev, je dejal. Po podatkih SzS naj bi se jih udeležilo 42 odstotkov volivcev, v Beogradu pa samo 36 odstotkov.

Opozicijske stranke bojkotirale volitve

Volitve, na katerih je 6,6 milijona volivcev ob poslancih izbiralo tudi člane občinskih in mestnih skupščin ter pokrajinske skupščine Vojvodine, bi morale biti 26. aprila, a so jih zaradi pandemije novega koronavirusa in razglasitve izrednih razmer 15. marca preložili. V opoziciji so tudi tokrat pozivali k preložitvi volitev na jesen zaradi naraščanja števila okužb od začetka meseca, a oblasti so vztrajale, da so razmere pod nadzorom in da ustava ne omogoča novih preložitev.

Opazovalci Ovseja opozorili na dominantno vloga SNS v kampanji v Srbiji

Nedeljske volitve v Srbiji so bile kljub pandemiji novega koronavirusa izvedene učinkovito, a je skrb zbujajoča dominantna vloga vladajoče stranke, ki je opazna v medijih, so v predhodnem poročilu ocenili opazovalci urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), ki so nadzirali potek volitev.

Vodja opazovalne misije v Srbiji Urszula Gacek je v predstavitvi poročila v Beogradu dejala, da so bili na volilni dan spoštovani postopki, da pa so ugotovili nekaj nepravilnosti in prejeli poročila o kršitvah volilnega molka, ki so bile v korist vladajoči večini, piše Radio Svobodna Evropa na svoji spletni strani. Volivce naj bi pozivali k udeležbi na volitvah, je pojasnila, a dodala, da je vzorec premajhen, da bi lahko sprejeli splošne ugotovitve.

Največji problem, ki so ga zaznali, pa je prednost vladne stranke in promocija njene politike v velikem številu medijev. Po koncu izrednih razmer zaradi covid-19 so lahko vsi udeleženci izvajali kampanjo, spoštovane so bile tudi vse temeljne svoboščine, vendar pa so "prednosti, ki so jih uživale vladajoče stranke, odločitev dela opozicije za bojkot ter omejena politična debata" omejili možnost volivcev, da bi bili v zadostni meri informirani, je dejala vodja opazovalne misije. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin