Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 5. 2014,
8.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

volitve Grčija

Nedelja, 18. 5. 2014, 8.37

8 let

Prvi preizkus za premierja Samarasa, lahko ga doleti politična kriza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Grčiji bo potekal prvi krog lokalnih volitev. Grki bodo volili 325 županov in 13 predsednikov regij, kar bo prvi preizkus za vlado premierja Antonisa Samarasa, odkar je leta 2012 prevzel položaj.

Drugi krog bo potekal sočasno z volitvami v Evropski parlament 25. maja.

Kot kažejo javnomnenjske raziskave, bo v večini mest in regij potreben drugi krog volitev. Le nekaj kandidatov iz manjših mest naj bi že v prvem krogu dobilo absolutno večino glasov.

Politični analitiki bodo še posebej pozorno spremljali volitve v dveh največjih mestih, Atenah in Solunu, kjer živi skupno skoraj polovica vseh Grkov. V Atenah se zmaga obeta zdajšnjemu županu Giorgosu Kaminisu, ki ga podpirajo socialisti in demokratična levica. V Solunu naj bi neodvisen, levi sredini naklonjen župan Gianis Butaris osvojil novi mandat.

V primeru zmage bo Siriza zahtevala predčasne volitve Nedavna raziskava instituta VPRC kaže, da bi levo usmerjena stranka Siriza, ki računa na nezadovoljstvo ljudi z varčevalnimi ukrepi, na lokalnih volitvah dobila 28 odstotkov glasov, medtem ko bi reformno usmerjeno Novo demokracijo podprlo 24 odstotkov Grkov.

Siriza je volitve označila za referendum o Samarasovi vladi, njen vodja Aleksis Cipras pa je napovedal, da bo v primeru zmage svoje stranke na parlamentarnih volitvah zahteval predčasne volitve. To bi lahko Grčijo pahnilo v daljše obdobje politične nestabilnosti.

Številni državljani še ne čutijo napredka Dodaten udarec za Samarasovo stranko, ki je v predvolilni kampanji obljubljala politično stabilnost, bi bil slab rezultat njene koalicijske partnerke, levosredinskega zavezništva Elia, ki ga podpira grška socialistična stranka Pasok. Glede na javnomnenjske raziskave je podpora socialističnemu Pasoku padla na le še pet odstotkov.

Številni Grki Pasoku, ki je državo vodil skoraj tri desetletja, pripisujejo odgovornost za gospodarske težave v državi. V primeru slabe udeležbe na volitvah bi lahko Pasok izpadel iz parlamenta, Samarasa pa bi doletela politična kriza.

Čeprav so že vidni znaki, da Grčija vstopa v obdobje stabilnosti, številni državljani še ne čutijo napredka. Grško gospodarstvo ne ustvarja dovolj delovnih mest za znižanje brezposelnosti, tretjina Grkov živi pod mejo revščine, medtem ko vlada še naprej znižuje plače in pokojnine ter zvišuje davke.

Ne spreglejte