Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2019,
8.45

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

4

Natisni članek

Iran Savdska Arabija Donald Trump Jens Stoltenberg

Torek, 17. 9. 2019, 8.45

4 leta, 7 mesecev

Prvi mož Nata zaskrbljen zaradi naraščanja napetosti na Bližnjem vzhodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

4

Jens Stoltenberg | Šef Nata Jens Stoltenberg je Iran obtožil, da destabilizira celoten Bližnji vzhod. | Foto Reuters

Šef Nata Jens Stoltenberg je Iran obtožil, da destabilizira celoten Bližnji vzhod.

Foto: Reuters

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v prvem odzivu na sobotne napade na naftne objekte v Savdski Arabiji izrazil izredno zaskrbljenost zaradi nevarnosti naraščanja napetosti. V pogovoru z novinarji v Bagdadu je Iran obtožil, da destabilizira celoten Bližnji vzhod.

Prvi mož Nata Jens Stoltenberg je vse strani pozval k preprečitvi tovrstnih napadov, saj imajo lahko negativne posledice za celotno regijo. Dodal je, da Iran podpira različne teroristične skupine in je odgovoren za destabilizacijo celotne regije. K zadržanosti so vse strani v ponedeljek pozvale že Kitajska, Rusija in Evropska unija.

nafta rafinerija Aramco Savdska Arabija
Novice Napad na savdsko rafinerijo bo vplival tudi na Slovenijo

Trump zagotovil, da si ne želi vojne z Iranom

Odgovornost za napad so prevzeli hutijski uporniki v Jemnu, a so ZDA za napad obtožile Iran in presodile, da so napadi z brezpilotnimi letali del prizadevanj Irana, da ogrozi svetovni energetski trg. Ameriški obrambni minister Mike Esper je v ponedeljek tvitnil, da ameriška vojska v sodelovanju s partnerkami pripravlja odgovor na napad in obrambo mednarodnega reda, ki ga spodkopava Iran.

Ameriški predsednik Donald Trump je javnosti zagotovil, da se želi izogniti vojni z Iranom. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je javnosti zagotovil, da se želi izogniti vojni z Iranom. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je spet dejal, da še niso povsem gotovi, da za napadi stoji Iran, in da želijo pred kakršnimikoli akcijami dokončno potrditev. Ob tem je zagotovil, da se želi izogniti vojni z Iranom, dodal pa je, da bodo Savdski Arabiji kot svoji zaveznici pomagali pri odgovoru na napad. Zagotovil je, da kraljevini niso dali nobenih varnostnih zagotovil in da bo ta v katerikoli odgovor zelo vpletena, tudi kar zadeva financiranje.

Nafta
Novice Napad na savdsko rafinerijo povzročil rekorden skok cen nafte

Iran zanika odgovornost za napade

Koalicija sunitskih držav, ki že nekaj let bombardira šiitske Hutije v Jemnu, je pred tem sporočila, da je bilo orožje, ki je bilo uporabljeno v napadu, izdelano v Iranu. To sicer ne bi smelo biti presenečenje, saj šiitski Iran oskrbuje svoje hutijske zaveznike v Jemnu, tako kot ZDA z orožjem in opremo zalagajo koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira jemenske vladne sile.

Iran zanika vpletenost v napade na savdske naftne objekte. | Foto: Reuters Iran zanika vpletenost v napade na savdske naftne objekte. Foto: Reuters

Iran zanika vpletenost v napade. Iranski predsednik Hasan Rohani je v ponedeljek dejal, da so Jemenci napad izvedli v samoobrambi, saj so stalna tarča letalskih napadov koalicije. Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej, je medtem danes zavrnil vsakršno možnost pogovorov z ZDA ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

Donald Trump
Novice Trump: ZDA imajo odgovor za napade na Savdsko Arabijo

Savdijci bodo za obnovo objektov potrebovali več tednov

Napadi na največjo rafinerijo na svetu Abkaik in drugo največje savdsko nahajališče nafte Kurais, kjer je posledično izbruhnil požar, so prepolovili črpanje nafte Savdske Arabije in dvignili svetovne cene črnega zlata. Hutijci so napade na savdske cilje izvajali že prej, vendar še nikoli tako obsežnih. Savdijci zdaj poskušajo čim prej obnoviti svoje kapacitete, vendar bo za njihovo obnovitev v celoti potrebnih več tednov, so za CNN povedali predstavniki savdskih oblasti.

Ameriški uradniki sicer zalagajo svoje medije z informacijami na podlagi dobro obveščenih neimenovanih virov, ki krivdo pripisujejo Iranu. Imeli naj bi satelitske posnetke napadov, ki naj bi kazali, da so brezpilotna letala in vodeni izstrelki prišli s severa ali severozahoda, ne pa z juga, kjer leži Jemen.

nafta rafinerija Aramco Savdska Arabija
Novice Napadi na savdsko rafinerijo prepolovili proizvodnjo nafte
Ne spreglejte