Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2019,
10.19

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Hongkong protesti Kitajska policija

Sobota, 31. 8. 2019, 10.19

4 leta, 7 mesecev

Hongkong: protestniki prebili barikade, policisti uporabili solzivec in vodni top #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Dan po aretaciji nekaj vidnejših aktivistov in poslancev se je na ulice Hongkonga kljub prepovedi spet podalo več deset tisoč ljudi. Da bi zaobšli prepoved protestov, so protestniki pozvali k množičnemu nakupovanju in verskim shodom, kjer molijo za "grešnike" Hongkonga, saj zanje ne potrebujejo dovoljenja oblasti.

Protestniki so pozno popoldne po lokalnem času blizu urada mestnega zakonodajnega sveta v policiste metali molotovke in kamne ter v njih svetili z laserji. Policisti so odgovorili s solzivcem in vodnim topom. Protestniki so tudi prebili policijske barikade, ki so varovale prostore sveta.

Fotogalerija
1 / 5

Druga večja skupina protestnikov je v trgovinski četrti Causeway Bay zaprla cesto in vzklikala protivladne slogane.  Zvečer so se protestniki v mestu ponovno začeli spopadati s policijo in jih obmetavati s kamenjem in molotovkami. Policija je poleg uporabe solzivca in vodnega topa protestnike začela streljati z gumijastimi naboji. Policisti, nekateri preoblečeni v demonstrante, so aretirali več ljudi.

Skupno naj bi se na ulice tega posebnega upravnega območja Kitajske odpravilo več deset tisoč demonstrantov. Že zgodaj dopoldne po lokalnem času je nekaj tisoč protestnikov v črnih majicah napolnilo zunanje športno igrišče v središču mesta.

Protesti v Hongkongu
Novice Hongkonška policija aretirala šest aktivistov za državljanske pravice

Policisti postavili barikade in pripeljali vodni top

Policija napovedanih demonstracij ni odobrila zaradi varnostnih razlogov, saj so se pretekli vikend protesti pogosto sprevrgli v spopade s policisti. Kljub temu so na policiji posvarili prebivalce, naj pričakujejo resne motnje v mestu. Blizu predstavništva kitajske centralne vlade je policija postavila barikade, v pričakovanju novih spopadov z demonstranti pa je tja pripeljala tudi vodni top.

Fotogalerija
1 / 5

Časopis centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske People's Daily je pred protesti objavil komentar, ki opozarja, da je Peking zmožen obvladati kakršnekoli proteste, če tega ne zmore vlada v Hongkongu. Kitajska tiskovna agencija Xinhua je danes na Twitterju objavila posnetek oborožene kitajske policije za obvladovanje izgredov, ki se uri v mestu Shenzen, ki leži ob hongkonški meji.

V petek je sicer policija aretirala več vidnejših aktivistov gibanja za demokracijo, med drugim Joshuo Wonga in Agnes Chow, pa tudi tri člane zakonodajnega sveta.

protesti HongKong
Novice Hongkonška policija iz varnostnih razlogov prepovedala sobotne proteste

Protesti trajajo že od junija

Protesti v Hongkongu so se začeli junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. Od takrat je policija zaradi protestov aretirala več kot 900 ljudi.

Hongkong se je pod okrilje Kitajske iz rok Velike Britanije vrnil leta 1997. Kot območje s posebno upravo bi moral še vse do leta 2047 uživati posebne pravice, o čemer pa številni tamkajšnji prebivalci dvomijo. Osrednja zahteva hongkonških protestnikov so svobodne volitve in neodvisna preiskava policijskega nasilja na prejšnjih demonstracijah, slišati pa je tudi pozive k neodvisnosti.

Ne spreglejte