Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 8. 2020,
7.17

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

6

Natisni članek

spopadi protesti Belorusija

Torek, 11. 8. 2020, 7.17

3 leta, 8 mesecev

Belorusija: policisti pretepajo ljudi, izivalka Lukašenka pobegnila v Litvo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

6

V Belorusiji je po drugem dnevu protestov po vnovični zmagi predsednika Aleksandra Lukašenka na volitvah danes napeto. Na ulicah več beloruskih mest se je v ponedeljek zvečer zbralo na tisoče ljudi, največ v prestolnici Minsk, znova so poročali o policijskem nasilju nad protestniki. Nasprotniki Lukašenka za drevi napovedujejo nove demonstracije. Lukašenkova protikandidatka Svetlana Tihanovska se je medtem pritožila na izide, nato pa se zatekla v Litvo.

Beloruske varnostne sile so tudi drugi dan protestov, ki so potekali v 33 krajih po državi, ostro ukrepale proti protestnikom. Na družbenih omrežjih krožijo posnetki, na katerih policisti pretepajo ljudi. Po nekaterih navedbah je policija uporabila zastraševalne bombe, da bi razgnala protestnike, v množico naj bi izstrelila tudi več gumijastih nabojev, poroča STA.

V Minsku je umrl eden od protestnikov. Po podatkih policije je v njegovih rokah razneslo neznano eksplozivno napravo, ki jo je skušal zalučati proti policiji.

Tihanovska se je v ponedeljek pritožila na uradne izide volitev. Kot je pojasnila njena tiskovna predstavnica Ana Krasulina, je bila tri ure na sedežu volilne komisije, kjer je vložila pritožbo. Po odhodu z volilne komisije se je za 37-letnico izgubila vsaka sled in v njeni kampanji so zatrjevali, da tudi oni ne vedo, kje je.

Policija pridržala že več kot tri tisoč ljudi

Belorusija protesti | Foto: Reuters Foto: Reuters Na protestih naj bi bilo ranjenih več ljudi, a podatkov o tem še ni. Na spletu je objavljenih več fotografij okrvavljenih protestnikov.

Prvi dan protestov, ki so izbruhnili v nedeljo zvečer po objavi vzporednih volitev, je policija pridržala tri tisoč protestnikov, ranjenih je bilo 50 civilistov in 39 policistov, poroča STA.

V Minsku pripravljene barikade

Po protestih v državi vlada napeto vzdušje. Lukašenko je v volilni kampanji grozil z uporabo vojske proti vsem, ki bi skušali izvesti državni udar. Mediji poročajo, da so v središče Minska pripeljali težko orožje. Na nekaterih delih mesta so postavili barikade.

Za drevi so sicer že napovedana nova zborovanja.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Belorusiji je glede na začasne uradne izide s prepričljivo večino okoli 80 odstotkov glasov slavil dolgoletni predsednik Lukašenko, njegova tekmica Svetlana Tihanovska pa je prejela okoli 10 odstotkov glasov. Glede na neodvisne ankete v tujini pa naj bi za Tihanovsko glasovalo 71 odstotkov volivcev, za Lukašenka deset odstotkov, poroča STA.

Belorusija protesti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poljska pripravljena posredovati med Lukašenkom in opozicijo

Poljska je pripravljena posredovati med beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom in opozicijo, je danes ob obisku v Rigi povedal poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz. Zunanji ministri Latvije, Finske in Estonije pa so se med drugim posvarili pred ukrepi, ki bi lahko škodovali beloruskim državljanom.

Borrell zaradi nesvobodnih volitev grozi s sankcijami

Po očitkih o poneverbah na predsedniških volitvah in nasilju v Belorusiji razmišlja Evropska unija o novih sankcijah proti Minsku. Odnose bodo temeljito preučili, je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "To bi lahko med drugim pomenilo ukrepati proti tistim, ki so odgovorni za nasilje, neupravičene aretacije in poneverbo volilnih rezultatov," je pojasnil Borrell. (STA)

Ne spreglejte