Princ zakuhal škandal in ostal brez dela letne plače

Princ Laurent, že dolgo enfant terrible belgijske kraljeve hiše, je tokrat poskrbel za škandal, zaradi katerega je prekipelo belgijskemu premierju Charlesu Michelu.

Princ Laurent se požvižga na protokol.

Princ Laurent se požvižga na protokol. Foto: Reuters

Princ, mlajši brat belgijskega kralja Philippeja, je pred dnevi na Twitterju objavil fotografijo, s katero je razkril, da se je udeležil slovesnosti ob 90. obletnici ustanovitve kitajske vojske na kitajski ambasadi v Bruslju 19. julija.

Premier Michel je decembra lani izdal odlok, s katerim je princu prepovedal, da se udeležuje kakršnihkoli pogovorov s predstavniki tujih oblasti, ne da bi o tem obvestil belgijsko vlado. Za ta ukrep se je odločil po nizu spornih srečanj princa, ki se je med drugim sestal s premierjem Šrilanke. Michel je tedaj princa opozoril, da je ogrožena njegova 308 tisoč evrov visoka letna plača.

Premier zdaj razmišlja, da bi princa "oglobil" in mu zmanjšal plačo za 30 tisoč evrov. Potem ko je princ objavil svoj tvit, s katerim je razkril, da se je udeležil slovesnosti na kitajski ambasadi, je premier poklical kralja in mu povedal, da ga prinčevo obnašanje moti in da bo zmanjšal njegovo plačo. Kralj ni ugovarjal, poročajo tuji mediji.

In odgovor princa? Pravi, da je bil na slovesnosti zaradi osebnega povabila in da to ne zadeva nikogar.

53-letni princ je že večkrat poskrbel za kakšen škandal. Novinarju, ki ga je spraševal o financiranju njegovih projektov obnovljive energije, je zabrusil, da ga "začenja razp...evati".

Nezadovoljni kralj

Lani je moral Laurent vrniti 16 tisoč evrov, ko se je izkazalo, da je denar porabil za smučarske počitnice, plačilo računov za šolanje svojih otrok in za nakupovanje v trgovinskem središču namesto za opravljanje svojih kraljevskih dolžnosti.

Princ, znan po svoji ljubezni do hitrosti (nabral si je že več kazni zaradi prehitre vožnje), je bil vpleten tudi v korupcijski škandal, s čimer je ujezil tudi svojega starejšega brata. Kralj, zaskrbljen zaradi bratovega vse bolj samosvojega obnašanja, je lani izdal odlok, da prinčevi trije otroci ne smejo nositi naziva belgijski princ oziroma princesa.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • MarkJurko / 08.08.2017. ob 14:30

    Tako bi morali vračati dele plač naši poslanci, dokler ne bodo začeli delovati v skupno dobro. Pri nas bi se vsi skupaj spravili na človeka, ki bi želel uvesti kaj takega in ga uničili, drugje še vedo kaj je prav in kaj ne. Treba je opravljati delo zaradi katerega imaš posel, ne pa se igrati in brskati po zgodovini in skrbeti, da je narod skregan.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano