Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2018,
12.09

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

princ Charles princ William Izrael Palestina Kensingtonska palača

Nedelja, 24. 6. 2018, 12.09

5 let, 9 mesecev

Princ William na zgodovinskem obisku na Bližnjem vzhodu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
princ William | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Britanski princ William danes začenja obisk na Bližnjem vzhodu, kar je prvi uradni obisk katerega od članov ožje britanske kraljeve družine v Izraelu in Palestini od leta 1948. Najprej se bo sicer ustavil v Jordaniji, kjer se bo po napovedih srečal z jordanskim kronskim princem Al Huseinom bin Abdullahom II.

Po navedbah Kensingtonske palače gre za pomemben zgodovinski obisk, poroča britanski BBC.

Princ William naj bi se srečal tako z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem kot palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Prav tako bo po napovedih obiskal Svetovni center spomina na holokavst in položil venec v spomin na padle med drugo svetovno vojno, ogledal si bo zgodovinske predele Jeruzalema in se ustavil pri grobu svoje prababice, princese Alice.

Na obisk ravno v času naraščajoče napetosti med Palestino in Izraelom

Izrael ravno zdaj obeležuje 70 let ustanovitve, hkrati pa naraščajo napetosti med Izraelci in Palestinci. Izraelska vojska je v začetku tega tedna izvedla letalske napade na več ciljev palestinskega gibanja Hamas na območju Gaze, kar naj bi bil odgovor na spuščanje zmajev z gorečimi predmeti s palestinske strani na izraelsko ozemlje.

Velika Britanija ima pomembno vlogo v zgodovini Izraela, saj je 2. novembra 1917 tedanji britanski zunanji minister James Balfour objavil odprto pismo, v katerem je v imenu vlade podprl ustanovitev "nacionalne domovine za judovski narod" na ozemlju tedanje Palestine. Balfourjeva izjava je odprla pot poznejši ustanovitvi Izraela.

Izrael je sicer pred princem Williamom že obiskal njegov oče princ Charles leta 2016, ko se je udeležil pogreba nekdanjega izraelskega predsednika Šimona Peresa, a to ni bil uradni obisk. | Foto: Reuters Izrael je sicer pred princem Williamom že obiskal njegov oče princ Charles leta 2016, ko se je udeležil pogreba nekdanjega izraelskega predsednika Šimona Peresa, a to ni bil uradni obisk. Foto: Reuters

Ne spreglejte