Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2015,
20.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pariz teroristični napad

Petek, 13. 3. 2015, 20.08

8 let

Prijatelja pariškega napadalca obtožena teroristične zarote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prijatelja Amedyja Coulibalyja, ki je izvedel teroristični napad na judovsko trgovino v Parizu, so obtožili vpletenosti v teroristično zaroto. Amar R. in Said M. sta bila v rednih stikih z napadalcem.

Eden od moških, 33-letni Amar R. je bil pogosto v stiku s Coulibalyjem, ki je 8. januarja v Parizu ubil policistko in naslednji dan izvedel še napad na judovsko trgovino, kjer je zajel talce in ubil štiri ljudi, je pojasnil tožilec. Tožilec je pojasnil, da sta si Amar R. in Coulibaly v štirih mesecih izmenjala prek 500 sporočil in se sestala vsaj desetkrat, "še posebej 5. in 6. januarja".

Poznala sta se iz zapora Amar R., ki je že bil v priporu zaradi druge zadeve, je bil partner policistke, ki je bila prav tako aretirana v ponedeljek, a je bila po dveh dneh izpuščena. Amar R. je poznal Coulibalyja še iz preteklega bivanja v zaporu, kjer je obenem prišel v stik z moškim pod imenom Michael A., ki je bil teroristične zarote obtožen že 20. januarja.

Povezavo so potrdile sledi DNA v judovski trgovini Po drugi strani so povezavo med 25-letnim Saidom M. in Coulibalyjem potrdile tudi sledi DNA v judovski trgovini. Said M. je bil v rednih stikih tudi z Amarjem R., pri čemer sta bili SIM kartici obeh uničeni 9. januarja, torej na dan, ko je prišlo do napada na trgovino.

Uradna obtožba protiterorističnih sodnikov se glasi, da sta vpletena v teroristično zaroto z namenom storiti kriminalna dejanja, je še dejal tožilec. Kasneje bo sodnik odločil, ali bosta do naslednje obravnave na sodišču preživela v priporu.

Napad Coulibalyja na judovsko trgovino se je zgodil dva dni po tem, ko sta dva džihadista ubila 12 ljudi v satiričnem tedniku Charile Hebdo v Parizu.

Ne spreglejte