Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
13.03

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

4

Natisni članek

Hrvaška cepljenje COVID-19 Koronavirus

Sreda, 16. 6. 2021, 13.03

2 leti, 10 mesecev

Pri sosedih prejeli skoraj štiri tisoč prijav stranskih učinkov po cepljenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

4

cepljenje italija | Delež prijavljenih stranskih učinkov je izjemno nizek in se giblje med 0,14 in 0,33 odstotka. | Foto Reuters

Delež prijavljenih stranskih učinkov je izjemno nizek in se giblje med 0,14 in 0,33 odstotka.

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so doslej uporabili nekaj manj kot 2,1 milijona odmerkov cepiv proti covid-19 in prejeli 3.908 prijav stranskih učinkov. Na deset tisoč cepljenih so zabeležili povprečno 18 prijav. Ob tem so po cepljenju s cepivom AstraZenece prijavili dvakrat več stranskih učinkov kot pri cepivu Pfizerja, je objavila hrvaška agencija za zdravila (Halmed).

13:01

Belgija

12:59

Latinska Amerika

12:56

Indija

  • 13:01

    Belgija

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v izjavi za medije sporočila, da ima covidno potrdilo, ki ga od danes izdaja Belgija. Poudarila je, da ga bo z zanimanjem preizkusila na turneji predstavljanja ocen nacionalnih načrtov za okrevanje, ki jo danes začenja na Portugalskem in v Španiji.

    V skladu z zakonodajo morajo vse članice EU covidno potrdilo zagotoviti s 1. julijem, lahko pa se odločijo, da to storijo že prej. Tako se je odločilo petnajst članic, med njimi Belgija, ki potovanje s tem potrdilom omogoča od danes, je povedala von der Leynova v na hitro sklicani, minuto in pol dolgi izjavi za medije.

    Evropska komisija je tako po njenih besedah držala obljubo, dano Evropejcem pred velikonočnimi prazniki, da bo storila vse, da jim to poletje omogoči neke vrste normalnost pri potovanjih.

    Predsednica je še izpostavila, da bo covidno potrdilo, ki ga lahko prejme vsak, ki je v skladu z določenimi pravili povsem cepljen, ima negativni test ali je prebolel covid, z zanimanjem preizkusila na turneji predstavljanja ocen nacionalnih načrtov za okrevanje, ki jo začenja danes.

  • 12:59

    Latinska Amerika

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila na različico novega koronavirusa, ki se pojavlja predvsem v Latinski Ameriki. Ta različica, ki so jo poimenovali z grško črko lambda, naj bi bila bolj nalezljiva in bolj odporna na protitelesa, so opozorili v Ženevi.

    Različica lambda ima večje število mutacij, katerih posledice še ugotavljajo in zanesljivih študij še ni. Kot kaže, pa bi lahko bila bolj kužna in morda tudi bolj odporna.

    Različico so prvič identificirali v Peruju avgusta lani. V tej državi so od aprila zabeležili 81 odstotkov vseh novih okužb s to različico. Delež okužb s to različico narašča tudi v Argentini in Čilu, kjer ocenjujejo, da je novih okužb s to različico za tretjino vseh.

    WHO je različice koronavirusa razdelil v dve kategoriji - različice, na katere je treba biti pozoren, in na različice, ki so skrb vzbujajoče. Različica lambda zaenkrat še spada v prvo skupino različic koronavirusa, ki se pojavlja na žariščih, lahko tudi v več državah.

    V drugi skupini pa so tiste različice koronavirusa, ki so še posebej nevarne, se hitro širijo, jih je težko zamejevati ali povzročajo težak potek bolezni.

  • 12:57

    Rusija

    Moskovski župan Sergej Sobjanin je zaradi dramatičnega porasta okužb z novim koronavirusom danes odredil obvezno cepljenje proti covidu-19 za prebivalce ruske prestolnice, ki delajo v storitvenem sektorju.

    "Preprosto moramo narediti vse za izvedbo množičnega cepljenja v najkrajšem možnem času in ustaviti to grozno bolezen, ustaviti smrt tisočev ljudi," je sporočil.

    Zdravstvene oblasti v Moskvi so v minulih tednih poročale o postopnem naraščanju novih okužb, kar je sicer trend na ravni celotne države.

    Rusija je na šestem mestu na svetu po številu okužb z novim koronavirusom, čeprav je predsednik Vladimir Putin večkrat zatrdil, da so se s pandemijo spopadli bolje kot večina drugih držav.

    Število okužb se povečuje, medtem ko si oblasti prizadevajo, da bi državljane spodbudile k cepljenju. Sobjanin je dejal, da se je v 12-milijonski Moskvi proti covidu-19 cepilo le 1,8 milijona prebivalcev.

    "Situacija s koronavirusom se še naprej dramatično razvija," je dejal Sobjanin. Moskovske oblasti so poročale o 5.782 novih primerih okužbe in 75 smrtih v preteklem dnevu.

    "V povezavi z izjemno težko epidemiološko situacijo je vodja zdravstvene službe odredil obvezno cepljenje za delavce v storitvenem sektorju," je sporočil župan.

    Sobjanin je minuli teden sporočil, da bodo vsi Moskovčani, ki bodo prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, sodelovali v žrebanju za avtomobil.

    V Rusiji se je kampanja množičnega cepljenja začela decembra lani z domačim cepivom Sputnik V. Od takrat so odobrili še tri cepiva, in sicer EpiVacCorona, CoviVac in Sputnik Lajt.

  • 12:56

    Indija

    V Indiji je danes svoja vrata znova odprl znameniti Tadž Mahal, v državi pa tudi sicer odpravljajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa in skušajo zagnati gospodarstvo. Spomenik v bližini mesta Agra je bil zaprt od začetka aprila, ko je Indija zaradi hitrega porasta okužb uvedla stroge omejitvene ukrepe. 

    Znamenitost si bo lahko dnevno ogledalo 650 turistov, so sporočile mestne oblasti. Zaradi preventivnih ukrepov morajo obiskovalci svoj obisk rezervirati preko spleta, ob obisku pa se ne smejo dotikati spomenika. Številni strokovnjaki sicer svarijo, da bi lahko večje zbiranje ljudi v metropolah vodilo v nov porast okužb.

    Mavzolej iz belega marmorja sicer običajno letno privabi sedem do osem milijonov turistov, na dan je to okoli 20.000 ljudi.

    V zvezni državi Uttar Pradesh, kjer je tudi Tadž Mahal, so v zadnjem dnevu potrdili 270 novih okužb, umrlo pa je 56 covidnih bolnikov. Skupno so v državi potrdili 62.224 novih okužb, kar je malo več v primerjavi z dnevom prej, a še vedno manj od vrhunca v aprilu in maju, ko so dnevno poročali tudi o 400.000 novih okužbah.

    Skupno so doslej v državi potrdili več kot 29,6 milijona okužb, za posledicami covida-19 je umrlo 379.573 ljudi, od tega 2.542 v zadnjem dnevu.

Doslej so na Hrvaškem prejeli 3.908 prijav stranskih učinkov po cepljenju. Med njimi je bilo 2.052 prijav sumov stranskih učinkov po cepljenju s cepivom Pfizerja, 1.468 po cepljenju s cepivom AstraZenece, 353 po cepljenju s cepivom Moderne ter 31 po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson. Za štiri prijave pa niso ugotovili vrste cepiva.

Kot opozarjajo v Halmedu, razlike v številu prijav stranskih učinkov ne kažejo tudi na razlike v varnosti cepiva. Razmerje med številom zabeleženih prijav suma stranskih učinkov in številom uporabljenih odmerkov cepiva je približno enako pri vseh vrstah cepiva, poudarja Halmed.

Cepljenje nosečnica
Novice To svetujejo nosečnicam glede cepljenja

Delež stranskih učinkov je izjemno nizek

Kot so pojasnili, je delež prijavljenih stranskih učinkov izjemno nizek in se giblje med 0,14 in 0,33 odstotka. Pri Pfizerju so tako zabeležili 14 sumov stranskih učinkov na 100 tisoč cepljenih, pri Moderni 15, pri Johnsonu & Johnsonu 18 ter 33 sumov na 100 tisoč cepljenih pri cepivu AstraZenece.

Halmed poudarja, da 77 odstotkov prijavljenih sumov ne sodi med resne stranske učinke, 23 odstotkov prijav pa obravnavajo kot resne stranske učinke. Najbolj pogosto prijavljeni stranski učinki so bili povišana telesna temperatura, glavobol in bolečina na mestu cepljenja. Ljudje so prijavljali tudi mrzlico, bolečine v mišicah, splošno slabost, utrujenost, slabost, bolečino v sklepih in pordelost na mestu cepljenja.

Nekateri so prijavili tudi več stranskih učinkov. "Gre za pričakovane stranske učinke, ki se pogosto pojavljajo. So podobni stranskim učinkom drugih cepiv ter so najpogosteje blage do zmerne intenzitete, minejo spontano čez nekaj dni ali ob uporabi ustrezne terapije," so dodali.

Med resnimi stranskimi učinki je najpogosteje šlo za reakcije, kot so izpuščaji, srbenje in koprivnica, ki so se pojavili kmalu po prejemu cepiva. Po uporabi antialergijskih zdravil so cepljeni ljudje okrevali. Bolj redke so bile prijave delne ohromelosti ene strani obraza, kar je bilo običajno povezano z otekanjem tkiva, ki pritiska na živec, in je bilo to najpogosteje le začasno stanje.

Halmed je doslej prejel tudi 23 prijav suma, da je zaradi cepljenja prišlo do smrti. A ni potrdil niti enega primera. Za sedem prijav ni našel povezanosti med cepljenjem in smrtjo, v 16 primerih sumljivih smrti pa ni bilo mogoče oceniti vzročno-posledične povezave s cepljenjem na podlagi dostopnih podatkov.

Cepivo AstraZeneca
Novice Koristi pretehtajo tveganja, AstraZeneca ostaja odobrena za vse populacije #video

 

Ne spreglejte