Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2023,
15.24

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

Natisni članek

pripadnica Charles Manson umor

Sreda, 12. 7. 2023, 15.24

9 mesecev, 3 tedne

Pri 19 letih po navodilu umorila bogati par, po pol stoletja izpuščena na prostost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72
privrženka Charlesa Mansona | Zakonca LaBiancas so ubili na njunem domu, njuno kri pa razmazali po stenah. Van Houten je povedla, da je Rosemary tiščala k tlom z vzglavnikom na obrazu, medtem ko so jo drugi zabodli. Nato jo je zabodla tudi sama. | Foto Guliverimage

Zakonca LaBiancas so ubili na njunem domu, njuno kri pa razmazali po stenah. Van Houten je povedla, da je Rosemary tiščala k tlom z vzglavnikom na obrazu, medtem ko so jo drugi zabodli. Nato jo je zabodla tudi sama.

Foto: Guliverimage

Privrženko razvpitega serijskega morilca Charlesa Mansona Leslie van Houten, ki je pri 19 letih po navodilih nasilnega in manipulativnega vodje kulta sodelovala v umoru bogatega para v Los Angelesu, so v torek po več kot 50 letih prestajanja dosmrtne zaporne kazni izpustili iz kalifornijskega zapora.

Van Houtnovo, ki je zdaj stara 73 let, so na prostost izpustili pogojno in bo približno leto dni živela v prehodni nastanitvi, da se navadi na novi svet po pol stoletja za zapahi, je povedala njena odvetnica Nancy Tetreault. "Naučiti se mora uporabljati internet in kupovati brez gotovine," je dejala.

Iz zapora so jo izpustili, potem ko je pred dnevi guverner Kalifornije Gavin Newsom napovedal, da se ne bo boril proti odločitvi državnega prizivnega sodišča, da ji morajo odobriti pogojni izpust, ker je "pokazala izredna rehabilitacijska prizadevanja, kesanje in realistične načrte", ima pa tudi podporo družine in prijateljev. Leta 2020, ko so ji odobrili pogojni izpust, mu je nasprotoval, zato se je pritožila na prizivno sodišče.

Charles Manson je v zaporu pri 83 letih umrl naravne smrti.  | Foto: Reuters Charles Manson je v zaporu pri 83 letih umrl naravne smrti. Foto: Reuters Ob koncu šestdesetih let prejšnjega stoletja je Manson vodil apokaliptični kult, ki je zagrešil več naključnih umorov, večinoma v predmestjih Los Angelesa, ter takrat v mestu in njegovi okolici zasejal paniko med prebivalci. Umori in kasnejša sojenja so pritegnili veliko pozornost ameriške javnosti. To so bili časi protestov proti vietnamski vojni, gibanja za državljanske pravice ter atentatov na Martina Luthra Kinga mlajšega in Roberta F. Kennedyja.

Leslie van Houten je na zaslišanju za pogojni izpust leta 2016 dejala, da so bili umori začetek rasne vojne, za katero je Manson verjel, da se bo začela in jo je poimenoval Helter Skelter po pesmi skupine Beatles. Dodala je, da je svoje privržence pripravljal na boj in življenje v podzemnih bivališčih v puščavi.

Sprva so jo obsodili na smrt, nato na dosmrtni zapor 

Kalifornijsko sodišče jo je leta 1971 obsodilo na smrt, ker je leta 1969 sodelovala pri umoru Lena LaBianca in njegove žene Rosemary v Los Angelesu. Ko je kalifornijsko vrhovno sodišče leta 1972 razveljavilo državni zakon o smrtni kazni, so ji kazen spremenili v dosmrtni zapor. Volivci in državni zakonodajalci so sčasoma ponovno uvedli smrtno kazen, vendar ta ni veljala za nazaj.

Zakonca LaBiancas so ubili na njunem domu, njuno kri pa razmazali po stenah. Van Houtnova je povedla, da je Rosemary tiščala k tlom z vzglavnikom na obrazu, medtem ko so jo drugi zabodli. Nato jo je zabodla tudi sama.

Umor se je zgodil dan po tem, ko so Mansonovi privrženci ubili nosečo ženo režiserja Romana Polanskega, igralko Sharon Tate, in štiri druge osebe. Van Houtnova pri teh umorih ni sodelovala.

Van Houtnova, nekdanja srednješolska navijačica in kraljica maturantskega plesa, je pri 14 letih po ločitvi staršev izgubila nadzor nad svojim življenjem. Začela je uživati droge in zanosila, a jo je mati po njenih besedah prisilila, da je splavila. Postala je Mansonova najmlajša privrženka, ki je skupino spoznala na starem filmskem ranču na obrobju Los Angelesa, kjer je Manson ustanovil svojo tako imenovano družino privržencev.

Manson je umrl naravne smrti v zaporu leta 2017 v starosti 83 let, potem ko je skoraj pol stoletja preživel za zapahi. Zaradi sedmih umorov in zarote pri načrtovanju umora je prestajal dosmrtno zaporno kazen.

Novice 80-letni množični morilec se bo poročil s 26-letnico
Novice Charles Manson ubil več ljudi, kot so sprva mislili
Charles Manson
Novice Umrl razvpiti Charles Manson
Ne spreglejte