Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
6.55

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

2

Natisni članek

Charles Manson

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 6.55

6 let, 5 mesecev

Umrl razvpiti Charles Manson

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

2

Charles Manson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Teden dni zatem, ko so ga iz zapora prepeljali v bolnišnico, je umrl razvpiti Charles Manson. Zdravje 83-letnika se je v zadnjih mesecih močno poslabšalo.

Voditelj kulta, ki je svojim privržencem ukazal, naj gredo na dvodnevni morilski pohod, je bil v zaporu od leta 1969. Med žrtvami morilskega pohoda kulta je bila tudi igralka Sharon Tate, tedaj poročena z režiserjem Romanom Polanskim.

Manson je verjel, da bo svet zaobjela apokaliptična vojna ras med temnopoltimi in belopoltimi ljudi, ki jo je poimenoval z besedama "helter skelter", ki si ju je izposodil iz pesmi slavne britanske skupine The Beatles.

O Mansonu in njegovih privržencih so bile napisane številne knjige in posnetih več dokumentarcev. | Foto: Reuters O Mansonu in njegovih privržencih so bile napisane številne knjige in posnetih več dokumentarcev. Foto: Reuters V noči na 10. avgust 1969 je svoje besede udejanjil. Mason je svojim privržencem naročil, naj vdrejo v hišo Sharon Tate, ki je tistega usodnega večera na svojem domu gostila prijatelje, med njimi stilista Jaya Sebringa, scenarista Wojciecha Frykowskija in njegovo prijateljico Abigail Folger.

Želeli okrepiti rasne napetosti

Član Mansonovega kulta Charles Watson je ob pomoči dveh žensk, pripadnic družine Mason, vse brutalno ubil, tudi Tatovo, ki je bila noseča osem mescev in pol (na njenem truplu so našli 16 vbodnih ran). Že prihodnji dan se je šest članov skupine skupaj z Masonom podalo na nov morilski pohod. Ubili so izvršnega direktorja Lena LaBianco in njegovo ženo Rosemary.

Tožilstvo je na sojenju trdilo, da je Manson verjel, da bodo za umore okrivili temnopolte, kar bi še okrepilo rasne napetosti v ZDA.

V zaporu se je skoraj poročil

Čeprav Manson, ki je svoje privržence s pomočjo drog in svoje karizme prepričal, da je reinkarnacija Jezusa Kristusa, ni nikogar sam ubil, je bil leta 1971 obsojen na smrt. Kasneje so kazen spremenili v dosmrtno ječo, saj so vmes v Kaliforniji smrtno kazen odpravili.

Manson je za pogojno izpustitev zaprosil 12-krat, nazadnje leta 2012, a je takrat odbor za predčasno izpustitev odločil, da ne kaže nobenih znakov, da se je skušal v zaporu rehabilitirati.

Leta 2014 je dobil dovoljenje, da se poroči s 26-letno žensko, ki je trdila, da ga ljubi, a je dovoljenje poteklo, preden bi se poročila.

Ne spreglejte