Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
14. 6. 2022,
10.31

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

13

Natisni članek

Dunaj Islamska država terorizem Avstrija

Torek, 14. 6. 2022, 10.31

1 leto, 10 mesecev

Razkrita speča teroristična celica

Preprečili tragedijo na aprilskem dunajskem maratonu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

13

maraton, Dunaj, 24. 4. 2022 | Letošnji dunajski maraton, potekal je 24. aprila, bi se lahko končal tragično, če avstrijski obveščevalci ne bi odkrili vodje speče celice Islamske države. | Foto Reuters

Letošnji dunajski maraton, potekal je 24. aprila, bi se lahko končal tragično, če avstrijski obveščevalci ne bi odkrili vodje speče celice Islamske države.

Foto: Reuters

Avstrijski obveščevalci so (še pred dogodkom) v sodelovanju s kolegi iz drugih držav odkrili vodjo speče celice Islamske države (ISIS), ki je pripravljala teroristični napad na aprilskem dunajskem maratonu in drugih večjih dogodkih po Evropi, poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung.

Speče celice so bile v pripravljenosti za teroristične napade, s katerimi bi se ISIS maščeval za smrt svojega voditelja Abuja Ibrahima Al Hašimija. Ta je pod streli ameriških komandosov padel v posebni akciji februarja letos v svojem skrivališču na severozahodu Sirije.

Obnova zaupanja v avstrijske obveščevalce

Islamska država je po tej akciji pozvala k maščevalnim napadom na množice na velikih dogodkih po Evropi, zaradi česar so obveščevalci v Avstriji in drugih (evropskih) državah okrepili svojo dejavnost, še poroča avstrijski časnik.

Zahvaljujoč njihovemu razkritju se na letošnjem dunajskem maratonu niso ponovili tragični dogodki z bostonskega maratona leta 2013. Za Avstrijo je ta uspeh prenovljene enote obveščevalcev tudi pomembno prispeval k obnovitvi zaupanja v avstrijsko državno varnostno službo, so še zapisali pri časniku Kronen Zeitung.

Vseh pet v celici Iračanov, vodja je bil v Avstriji

Na čelu petčlanske teroristične celice je mož, ki je v Avstrijo prišel leta 2015 sredi največje begunske krize in mu je Avstrija podelila mednarodno zaščito, še poroča Kronen Zeitung, ki se sklicuje na dobro obveščene vire. Preostali štirje Iračani so bili v drugih državah.

Svoje napadalne načrte naj bi kovali prek igralnih konzol, vseh pet pa naj bi bilo pred prihodom v Evropo visoko v hierarhiji Islamske države, še poroča isti vir.

Ne spreglejte