Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2013,
9.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

posilstvo

Nedelja, 27. 1. 2013, 9.30

8 let

Prepoved splava za žrtve posilstva zaradi posega v dokazno gradivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ameriški zvezni državi Nova Mehika se pripravlja zakonski predlog, ki žrtvam posilstva prepoveduje splavitev oziroma jih v tem primeru obtožuje hudega zločina "poseganja v dokazno gradivo".

Dokazno gradivo bi bil v primeru posilstva zarodek. Zakonski predlog, ki ženskam nalaga, da svoje nosečnosti ne prekinejo, ker gre za dokazno gradivo v sodnem postopku spolnega napada, je v obravnavo vložila republikanska članica zveznega predstavniškega doma Cathrynn Brown. Besedilo zakona pravi, "da izraz poseganje v dokazno gradivo vključuje tudi posredovanje in omogočanje splavitve, nagovarjanje in siljenje k splavitvi, v primeru, da gre za zarodek, ki je posledica kriminalne spolne penetracije ali incesta, z namenom uničiti dokaz zločina". Najvišja kazen za tovrstni zločin bi znašala do tri leta zapora, piše RT.

"Zakon žrtve posilstva spreminja v zločince" V predstavniškem domu zvezne države Nova Mehika imajo večino demokrati, zato ni veliko možnosti, da bi zakon tudi sprejeli. Vendar čeprav je le malo ljudi prepričanih, da mu bo uspelo priti skozi zakonodajno sito, pa je predlog Brownove vseeno sprožil vsesplošno neodobravanje. "Zakon žrtve posilstva spreminja v zločince oziroma jih sili, da postanejo inkubatorji za dokazno gradivo države," je povedal Pat David, predstavnik neprofitne organizacije ProgressNow New Mexico. "Upoštevajoč republikansko filozofijo bodo morale žrtve, ki so 'legitimno posiljene', tako donositi zarodek, da dokažejo svoj prav na sodišču."

Brownova odgovarja: Moj namen je zgolj to, da se preprečuje posilstva in incestna dejanja Na obtožbe se je že odzvala tudi Brownova, ki je obljubila, da bo besedilo zakona prilagodila in bolj celovito pojasnila, kaj je z zakonom želela doseči. "Moj namen je zgolj to, da se preprečuje posilstva in incestna dejanja. Posiljevalec in ne žrtev bi bil obtožen poseganja v dokazno gradivo. S spremenjenim besedilom zakona bom to bolj temeljito poudarila," še sporoča.

"Ne razumem, na kakšen način naložitev neželene nosečnosti kaznuje posiljevalca" Kritiki se z njo ne strinjajo, saj osnovno besedilo zakona izrecno navaja, da bil zaradi "poseganja v dokazno gradivo" kaznovan vsakdo, ki pri splavu sodeluje, tudi sama žrtev posilstva. Ni pa obtožba žrtve posilstva edina težava zakona. "Ne razumem, na kakšen način naložitev neželene nosečnosti kaznuje posiljevalca," je v Cosmopolitanu zapisala Korin Miller. "Ne samo, da smo razočarani nad zakonom … še bolj nas jezi, da ga je predstavila ženska," poudarja Millerjeva. Če bi zakon sprejeli, bi prišel v veljavo 1. julija 2013.

Ne spreglejte