SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Premier prevzel odgovornost za smrt 300 ljudi

2

termometer

Južnokorejski premier Chung Hong Won je zaradi nedavne nesreče južnokorejskega trajekta ponudil svoj odstop. Potapljači so morali v soboto zaradi slabega vremena prekiniti akcijo iskanja trupel.

V nagovoru, ki ga je neposredno prenašala južnokorejska televizija, je prevzel odgovornost za tragedijo, v kateri je umrlo več kot 300 ljudi. "Opravičujem se, ker nisem mogel preprečiti te nesreče in po njej nisem mogel ustrezno ukrepati," je poudaril. Dodal je, da je zato sklenil, da bo odstopil s položaja predsednika vlade.

"Želel sem odstopiti že prej, a sem raje dal prednost obravnavanju nesreče. Mislim, da je bilo odgovorno, da sem pred odhodom pomagal. Odločil sem se, da odstopim zdaj, da ne bi bil v breme administraciji," je pojasnil.

Aretirani vsi člani posadke Južnokorejska vlada in preostale pristojne oblasti so bile po nesreči trajekta deležne ostrih kritik svojcev žrtev, predvsem zaradi počasne reševalne akcije in obveščanja o reševanju.

Število mrtvih v nesreči trajekta Sewol, ki je potonil 16. aprila, se je po zadnjih podatkih povzpelo na 187, 115 ljudi pa še pogrešajo. Na trajektu je bilo v času nesreče 476 potnikov in članov posadke, med njimi 352 srednješolcev, ki so bili na šolskem izletu.

Oblasti so aretirale vse preživele člane posadke. Kapitana trajekta Lee Joon Seoka in še deset članov posadke so priprli zaradi različnih obtožb, večinoma pa se nanašajo na zanemarjanje in zapuščanje potnikov.

Vreme prekinilo iskanje Zaradi slabega vremena, močnega vetra in dežja so morali potapljači, ki v potopljenem trajektu iščejo trupla, prekiniti akcijo. Starši dijakov se bojijo, da bi ta prekinitev lahko pomenila konec iskalne akcije.

V soboto je v okolico nesreče prispela ladja ameriške mornarice, ki je namenjena reševanju na morju, da bi pomagala pri akciji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin