Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
10.04

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

premier demonstracije Haiti

Torek, 12. 3. 2024, 10.04

1 mesec, 2 tedna

Premier Haitija pristal na predajo oblasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Ariel Henry | Voditelj obubožane otoške države Ariel Henry je trenutno v Portoriku, potem ko mu razmere na Haitiju niso dopuščale vrnitve domov. | Foto Guliverimage

Voditelj obubožane otoške države Ariel Henry je trenutno v Portoriku, potem ko mu razmere na Haitiju niso dopuščale vrnitve domov.

Foto: Guliverimage

Premier Haitija Ariel Henry je pristal na odstop in oblikovanje prehodne vlade, je v ponedeljek potrdil predsedujoči Skupnosti karibskih držav (Caricom) Irfaan Ali. Odstop premierja, ki Haiti vodi od atentata na predsednika Jovenela Moiseja leta 2021, so zahtevale oborožene tolpe, ki nadzorujejo okoli 80 odstotkov prestolnice Port-au-Prince.

Odločitev o odstopu neizvoljenega predsednika vlade sledi srečanju Caricoma na Jamajki, ki se ga je virtualno udeležil tudi Ariel Henry. Voditelj obubožane otoške države je namreč trenutno v Portoriku, potem ko mu razmere na Haitiju niso dopuščale vrnitve domov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik Gvajane, ki trenutno predseduje Caricomu, Irfaan Ali je najavil dogovor o mirni predaji oblasti. S tem namenom bodo oblikovali sedemčlanski svet, ki bo imenoval novega začasnega premierja. Prehodna oblast bo med drugim zadolžena za organizacijo prvih volitev po letu 2016.

ZDA na Haiti pošiljajo 300 milijonov dolarjev

ZDA so se medtem na srečanju Caricoma zavezale, da bodo povečale finančno podporo večnacionalni varnostni misiji pod vodstvom Kenije na Haitiju, in sicer za sto milijonov dolarjev. Sodišče v afriški državi je sicer nedavno ustavilo načrtovano napotitev približno tisoč kenijskih policistov v karibsko državo.

Demonstracije na Haitiju | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Višina ameriškega prispevka bo tako znašala 300 milijonov dolarjev oziroma dobrih 274 milijonov evrov, je na srečanju napovedal ameriški državni sekretar Antony Blinken in dodal, da bodo ZDA ob tem Haitiju namenile tudi dobrih 30 milijonov evrov humanitarne pomoči.

Za omenjeno misijo je bilo sicer po podatkih ZN do zdaj zbranih le slabih deset milijonov evrov, saj ameriški kongres še ni sprostil obljubljenih sredstev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Haiti
Novice Izredne razmere: iz zapora pobegnilo več kot štiri tisoč zločincev #video

Haiti je že dlje časa v primežu nasilja oboroženih tolp, razmere v prestolnici pa so se še posebej zaostrile v zadnjih tednih. Zaradi nasilja je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) notranje razseljenih okoli 362 tisoč Haitijcev, od tega več kot polovica otrok.

Ne spreglejte