Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 7. 2015,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Aleksis Cipras Grčija volitve Siriza

Sreda, 29. 7. 2015, 15.28

8 let

Premier Cipras napovedal predčasne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Grški premier Aleksis Cipras je napovedal predčasne volitve, če bodo najbolj ostri člani Sirize vztrajali z nasprotovanjem novemu dogovoru o reševanju dolžniške krize.

"Če ne bomo imeli parlamentarne večine, bom primoran oziroma bomo primorani izpeljati volitve," je dejal v pogovoru za radio Sto Kokkino.

Dodal je, da lahko Grčija v skladu z dogovorom, podpisanim z mednarodnimi upniki 12. julija, po novembru poleg 86 milijard evrov obljubljene pomoči pričakuje zmanjšanje javnega dolga.

Odločilen bo kongres Cipras je zaradi ostrega nasprotovanja dogovoru znotraj stranke sklical kongres, na katerem želi potrditi vladno strategijo. Kongres, ki bo predvidoma septembra, bo po njegovem mnenju odločilen za odločitev o razpisu predčasnih volitev.

Dejal je še, da se nekateri člani stranke vedejo "nerealno", ko pravijo, da podpirajo vlado, hkrati pa so glasovali proti ukrepom, da bi ohranili svojo "ideološko čistost".

Lagardova od Grčije pričakuje dejanja, ne besed Prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je medtem dejala, da Grčija potrebuje "dejanja, in ne besed", da bi lahko napredovali v pogajanjih o novem programu pomoči zadolženi državi.

"Tudi sama sem bila nekaj malega v politiki. Veliko stvari je, ki jih rečete, vendar na koncu šteje tisto, kar naredite," je odgovorila na vprašanje o zadržanosti Aten do sodelovanja z IMF. Grčija v tretjem programu pomoči namreč ni hotela sodelovati z IMF, nekateri predstavniki pa so sklad zaradi ostrih ukrepov obtožili "kriminalnega delovanja".

"V tem trenutku je po mojem mnenju pomembno, da so grške oblasti resnično pripravljene delati. Ne rabimo političnega govoričenja," je dejala.

Poudarila je še, da je prestrukturiranje grškega dolga "neizogibno". Evropa bo morala zagotoviti potrebna sredstva, da bo možnost za rešitev Grčije "kredibilna" in da bo IMF lahko sprejel sodelovanje v novem programu pomoči.

Ne spreglejte