Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 8. 2014,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

letalo Malezija preiskava Ukrajina

Sobota, 2. 8. 2014, 13.45

8 let

Preiskava letalske nesreče se nadaljuje, psi iščejo posmrtne ostanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Strokovnjaki na kraju strmoglavljenja malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine s posebej izšolanimi psi nadaljujejo iskanje posmrtnih ostankov žrtev katastrofe.

Po navedbah Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je na kraju tragedije malezijskega letala, ki je z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo 17. julija, skoraj 80 mednarodnih izvedencev, od tega okoli 70 avstralskih in nizozemskih. Akcijo sicer vodijo Nizozemci.

"To bo dolg dan. Intenzivno delo se osredotoča na iskanje posmrtnih ostankov žrtev," so na spletnem družbenem omrežju Twitter sporočili iz Ovseja.

Preiskovalno akcijo ovirajo spopadi Popoldne pa so iz Ovseja sporočili, da so se morali strokovnjaki zaradi bližnjih bojev umakniti z dela prizorišča strmoglavljenja, ki ga preiskujejo. Z razdalje okoli dveh kilometrov so slišali topovske strele, ki so se približevali. Streli so bili tako močni, da so se tla tresla, zato so se odločili za umik z dela območja, je pojasnil predstavnik Ovseja Alexander Hug. Dodal je, da je še prezgodaj za ocene, ali gre za kršitev prekinitve ognja, h kateri so se v bližini prizorišča strmoglavljenja zavezali separatisti in ukrajinske sile.

Manjši skupini mednarodnih preiskovalcev je v četrtek po skoraj tednu dni prizadevanj uspelo doseči prizorišče strmoglavljenja malezijskega letala, potem ko je Kijev na poziv generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna razglasil dan brez vojaških operacij proti separatistom.

V petek je na prizorišče strmoglavljenja prvič prišla skupina 70 preiskovalcev, ki so s kraja odpeljali nekaj posmrtnih ostankov žrtev.

220 krst s posmrtnimi ostanki Do zdaj so na Nizozemsko poslali že več kot 220 krst s posmrtnimi ostanki, poroča BBC.

V bližino prizorišča nesreče prihajajo tudi številni ljudje in s seboj prinašajo cvetje v spomin na žrtve.

Po mnenju Zahoda in Kijeva so malezijsko letalo najverjetneje z raketo sestrelili proruski uporniki, Rusija in separatisti pa pravijo, da bi to lahko storilo ukrajinsko vojaško letalo.

Ne spreglejte