Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
20.21

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

BiH Republika Srbska

Sreda, 4. 5. 2011, 20.21

1 leto, 8 mesecev

Predstavniki Republike srbske naj bi šli iz institucij BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Banjaluški časniki so poročali, da bodo izvoljeni predstavniki Republike srbske odšli s položajev na ravni BiH.

Po poročanju medija bodo omenjeni predstavniki odšli, če bo visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko uresničil grožnje in zaradi napovedanega referenduma o tožilstvu in sodišču BiH uvedel sankcije proti predstavnikom Banja Luke ali odločitev razveljavil.

Bodo odstopili s položajev? Banjaluške Nezavisne novine, ki po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina odražajo stališča predsednika Republike srbske Milorada Dodika, navajajo, da to pomeni, da bodo svoje delo v državnih organih v času veljave sankcij "zamrznile" tudi ključne osebnosti, kot so predsedujoči predsedstvu BiH Nebojša Radmanović in predsedujoči svetu ministrov Nikola Špirić, pa tudi vrsta ministrov in poslancev v državnem parlamentu ter sodniki, tožilci in direktorji državnih agencij.

Banjaluški Glas Srpske pa je poročal, da naj bi omenjeni v primeru odločitve o razveljaviti referenduma odstopili s položajev.

Inzko je v minulih dneh že večkrat izrazil upanje, da bo Banja Luka od referenduma odstopila, sicer pa napovedal, da bo odločitev razveljavil. O referendumu se je Inzko skupaj z ameriškim veleposlanikom v BiH Patrickom Moonom znova pogovarjal z Dodikom, a so vsi ostali na svojih bregovih.

Dodik vztraja pri razpisu referenduma, na katerem naj bi bosanski Srbi predvidoma junija odločili, ali podpirajo zakone, ki jih je uvedel visoki predstavnik, še posebej glede državnega sodišča BiH in tožilstva.

Inzko napovedal razpravo v zvezi z razmerami v BiH Inzko je sicer napovedal, da bo o razmerah v BiH v četrtek razpravljal Svet za uresničitev miru in dal vedeti, da je moč pričakovati odločitev glede referenduma.

V minulih dneh je Inzko Dodika tudi opozoril, da bi mednarodna skupnost proti njemu lahko uvedla takšne sankcije, kot jih je proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, torej prepoved potovanj ter zamrznitev bančnih računov in premoženja. Sedanjo politično krizo v BiH pa je označil kot "definitivno najresnejšo krizo od podpisa Daytonskega sporazuma".

Ne spreglejte