Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 11. 2019,
15.44

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Borut Pahor Slovenija Norveška

Sreda, 6. 11. 2019, 15.44

4 leta, 5 mesecev

Predsednik Pahor na Norveškem z najvišjimi predstavniki države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Borut Pahor | Pahorjev obisk je prvi državniški obisk kakega slovenskega predsednika na Norveškem. | Foto STA

Pahorjev obisk je prvi državniški obisk kakega slovenskega predsednika na Norveškem.

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor z delegacijo je danes začel dvodnevni državniški obisk na Norveškem, kamor ga je povabil kralj Harald V. Prvi dan obiska je v znamenju srečanj slovenskega predsednika z najvišjimi norveškimi predstavniki. Norveški kralj je Pahorju podelil najvišje norveško odlikovanje za tuje državnike.

Borut Pahor
Novice Predsednik Pahor v New York Timesu: EU je v slepi ulici

Ob prihodu na Norveško sta predsednika Boruta Pahorja danes pred kraljevsko palačo v Oslu z vojaškimi častmi sprejela gostitelja, kralj Harald V. in kraljica Sonja. Po pregledu kraljeve častne garde so predsednik Pahor in člani kraljeve družine pozdravili tudi predstavnike slovenske skupnosti, ki živijo na Norveškem. Sledila je uradna izmenjava daril in odlikovanj, so sporočili z urada predsednika republike.

Borut Pahor | Foto: Reuters Foto: Reuters

Norveški kralj je predsedniku Republike Slovenije podelil odlikovanje prve stopnje, veliki križ norveškega kraljevega reda svetega Olava. Gre za najvišje norveško odlikovanje, ki ga kralj podeljuje tujim državnikom ob priložnosti državniških obiskov.

Pahor princu vročil odlikovanje zlati red

Norveški princ Haakon Magnus | Foto: Reuters Norveški princ Haakon Magnus Foto: Reuters Pahor je norveškemu prestolonasledniku princu Haakonu Magnusu vročil odlikovanje zlati red za zasluge pri razvijanju in utrjevanju prijateljskih odnosov in sodelovanja med Slovenijo in Norveško ter za promocijo boja proti podnebnim spremembam, zelenega prehoda v krožno gospodarstvo in odpravo revščine na diplomatsko mednarodnem področju.

Slovenski predsednik je danes tudi položil venca k spomeniku žrtvam druge svetovne vojne ob trdnjavi Akershus ter obiskal norveški parlament, storting, kjer se je srečal s predsednico parlamenta Tone Wilhelmsen Troen.

V pogovoru sta sogovornika potrdila odlične odnose med državama, ki ju družijo sorodni pogledi glede večine vprašanj. Izmenjala sta mnenja o politični kulturi in zaupanju ljudi v institucije na Norveškem in v Sloveniji. Glede na trend padanja zaupanja v politične institucije sta se strinjala, da si je treba toliko bolj prizadevati za transparentnost njihovega delovanja. Sogovornika sta spregovorila tudi o meji med svobodo govora in sovražnim govorom. Na kratko sta ocenila tudi gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Norveško in se strinjala, da obstaja še veliko možnosti za poglobitev sodelovanja na tem področju.

Borut Pahor
Novice Pahor: Če širitve EU ne bo, bi to lahko imelo velike in slabe posledice

Srečal se bo tudi s premierko

Pahor in norveški kralj Harald bosta popoldne odprla razstavo sodobnega slovenskega industrijskega oblikovanja z naslovom Odprti smo! ("We're open!"). Predsednik Pahor se bo nato srečal še z norveško premierko Erno Solberg.

Erna Solberg | Foto: Reuters Foto: Reuters Pahor in norveški kralj bosta v četrtek obiskala skakalnico Holmenkollen ter v tamkajšnjem smučarskem muzeju odprla razstavo slovenske alpske arhitekture. S postavitvijo slovenskega čebelnjaka, ki ga bo predsednik Pahor podaril gostitelju, bo poudarjen pomen trajnostnega razvoja, čebel in drugih opraševalcev, čemur tudi Norveška pripisuje velik pomen in je nedavno sprejela posebno strategijo na tem področju. V okviru predsednikovega obiska bo pripravljen poseben večer s koncertom in turistično promocijo Slovenije ter predstavitvijo tipičnih vin ter kulinarike.

Glavne teme pogovorov predsednika republike na Norveškem bodo po napovedih dvostransko in gospodarsko sodelovanje med državama, digitalizacija in umetna inteligenca. Govora bo tudi o aktualnih evropskih temah, obrambnem in vojaškem sodelovanju v okviru zveze Nato, podnebnih spremembah in krožnem gospodarstvu. Predsednik Pahor bo na Norveškem predstavil slovensko predsedovanje Evropski uniji v drugi polovici leta 2021. Obisk bo tudi priložnost za pregled gospodarskega sodelovanja ter za izmenjavo stališč o aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Sprejem Borut Pahor
Novice Pahor pripravil sprejem ob 30. obletnici sprejetja ustavnih amandmajev

V ospredju obiska je promocija slovenskega znanja

V ospredju Pahorjevega obiska na Norveškem je sicer promocija slovenskega znanja, raziskav in gospodarstva, pa tudi oblikovanja, arhitekture, kulture in turizma. Predsednik republike in norveški kralj naj bi še danes v Oslu odprla razstavo sodobnega slovenskega industrijskega oblikovanja z naslovom Odprti smo! ("We're open!").

Predsednika republike na Norveškem spremljajo zunanji minister Miro Cerar, minister za šolstvo, znanost in šport Jernej Pikalo, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter predstavniki slovenskih podjetij in znanosti.

Osrednji dogodek, namenjen krepitvi gospodarskega in znanstvenega sodelovanja med državama, bo poslovna konferenca. Priredili jo bodo v četrtek na eni največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij SINTEF, kjer bodo slovenskim in norveškim podjetjem predstavili dosežke s področij umetne inteligence, krožnega gospodarstva in trajnostne mobilnosti.

Volilni okraji Pahor
Novice Pahor v Švico za poglobitev sodelovanja med državama
Ne spreglejte