SiolNET. Novice Slovenija
0,49

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Pahor v Švico za poglobitev sodelovanja med državama

0,49

termometer

Volilni okraji Pahor
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor na vabilo švicarskega predsednika Uelija Maurerja danes začenja uradni obisk v Švici, ki predstavlja priložnost za krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja med državama. Pomembna tema pogovorov naj bi bili tudi odnosi med Švico in EU. V sklopu obiska bo v Zürichu tudi poslovna konferenca.

Uradni del obiska bo potekal v Bernu, kjer se bo Pahor danes najprej srečal s predsednico parlamenta Marino Corabbio Gusceti, ki je bila maja letos na uradnem obisku v Sloveniji. V četrtek bo predsednika republike sprejel gostitelj, švicarski predsednik in finančni minister Maurer.

Poudarki pogovorov naj bi bili namenjeni regionalnim vsebinam, podnebnim spremembam, ekologiji ter znanosti in raziskavam. Sogovorniki bodo izmenjali stališča o aktualnih vprašanjih s področja mednarodne politike, vključno z razmerami na Zahodnem Balkanu. Med temami pogovorov bodo tudi aktualne evropske teme. Švica ni članica Evropske unije, je pa njena partnerica.

Prvi obisk Pahorja v Švici

Gre za prvi obisk Pahorja v Švici, je pa septembra 2015 na obisku v Ljubljani predsednik republike gostil takratno švicarsko predsednico Simonetto Sommarugo. Kot navajajo v uradu predsednika, obisk pomeni nadaljevanje političnega dialoga na najvišji ravni in potrjuje obojestranski interes za poglobitev sodelovanja in prijateljskih odnosov.

Gospodarsko sodelovanje med državama, zlasti blagovna menjava, se od leta 2013 izjemno krepi. Lani je glede na podatke na portalu Izvozno okno blagovna menjava znašala 1,48 milijarde evrov, kar je skoraj 50-odstotna rast v primerjavi s predhodnim letom. V letošnjem letu je v obdobju med januarjem in junijem blagovna menjava že presegla dve milijardi evrov.

"Slovenija dežela nišnih poslovnih prvakov"

V četrtek bo Pahor v Zürichu tudi nagovoril udeležence slovensko-švicarske poslovne konference, naslovljene Slovenija dežela nišnih poslovnih prvakov. Kot navaja Klub slovenskih podjetnikov (SBC), je namen konference krepitev sodelovanja slovenskih podjetij s podjetji iz Švice. Švicarskim poslovnim partnerjem naj bi se predstavili najboljši slovenski podjetniki.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Kitty / 18.09.2019. ob 14:48 +3 0

  Po vsakem takem obisku, ki ga plačujemo davkoplačevalci, bi morala bit v roku enega meseca rekapitulacija: - zrihtal sem to, to in to (preverka čez pol leta)!! Sicer je šlo za turistični izlet in naj se mu trga od plače!

  +3 0
 • Kitty / 18.09.2019. ob 14:44 +3 0

  Kok pa to bitje uživa na naš račun.....

  +3 0
 • sisi6653dugi / 18.09.2019. ob 18:11 +2 0

  Morda,ga je kdo poslal,da bo pregledal trezorje zlata in denarja v Švici.Iz prejšnjih časov, ZKJ,ZKS,UDBE,SDV,itd.

  +2 0
delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin