Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2018,
11.57

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Katalonija Puigdemont

Torek, 30. 1. 2018, 11.57

6 let, 2 meseca

Predsednik katalonskega parlamenta preložil današnjo sejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrnet | Foto STA

Foto: STA

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je sporočil, da je preložil za danes napovedano sejo parlamenta, na kateri bi predvidoma opravili volitve Carlesa Puigdemonta za ponovnega predsednika regionalne vlade. Pred tem je španski premier Mariano Rajoy Torrenta posvaril pred pravnimi posledicami, če bo vztrajal pri Puigdemontovi kandidaturi.

Torrent je sejo preložil za nedoločen čas in ob tem zatrdil, da ima Puigdemont "vso pravico" biti izvoljen in da ostaja edini kandidat za ta položaj.

Po njegovem mnenju špansko ustavno sodišče "krši pravice na milijone Kataloncev", ker je ukazalo, da lahko parlament odstavljenega katalonskega predsednika izvoli le, če je ta navzoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rajoy je pred tem Torrenta posvaril pred morebitnimi pravnimi posledicami, če bo vztrajal pri Puigdemontovi kandidaturi. "Predsednik parlamenta bo moral nedvomno prevzeti odgovornost, če ne bo spoštoval odločitev sodišča," je dejal Rajoy za špansko televizijo.

Carles Puigdemont | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Barceloni bi morali poslanci danes začeti razpravo o novem predsedniku Katalonije, vendar so sejo zdaj preložili. Edini kandidat je namreč odstavljeni in v izgnanstvu živeči Puigdemont, a nad njegovo morebitno izvolitvijo visi zadnja razsodba španskega ustavnega sodišča. To je namreč odločilo, da mora biti odstavljeni predsednik fizično navzoč, da ga lahko izvolijo. Puigdemont sicer vztraja, da lahko Kataloniji vlada iz Belgije.

Morebiten odvzem avtonomije Kataloniji

Vlada v Madridu je medtem napovedala, da bo v tem primeru ukrepala in podaljšala odvzem avtonomije Kataloniji. 55-letni Puigdemont je predsednika katalonskega parlamenta zaprosil tudi za poslansko imuniteto, ki naj bi mu pripadala kot izvoljenemu predstavniku ljudstva, s tem pa naj bi se izognil aretaciji, ki mu grozi ob morebitni vrnitvi v Španijo.

Stranke v Kataloniji imajo na voljo še dva meseca, da izberejo novega voditelja pokrajine. Če jim to ne bo uspelo, bodo morali v Kataloniji razpisati nove regionalne volitve, je poročal britanski časnik Financial Times.

Ne spreglejte