Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2019,
10.33

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

3

Natisni članek

Donald Trump ZDA odstavitev ameriškega predsednika

Petek, 13. 12. 2019, 10.33

4 leta, 4 mesece

Kongresni odbor potrdil obtožbe proti Trumpu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

3

Odstavitev Trumpa | Glasovanje o odstavitvi Trumpa bo potekalo danes. | Foto Reuters

Glasovanje o odstavitvi Trumpa bo potekalo danes.

Foto: Reuters

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je potrdil dve točki ustavne obtožbe proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpa, ki ga bremenita zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa. O obtožbah bo v sredo glasoval celoten predstavniški dom kongresa, v katerem imajo večino demokrati.

ZDA Trump
Novice Ameriški demokrati objavili prvi uradni obtožbi proti Trumpu

Odbor je glasoval po samo desetminutni seji, na kateri je obe točki ustavne obtožbe potrdil s 23 glasovi proti 17. Člani odbori so glasovali po strankarski liniji, torej demokrati za, republikanci pa proti, poroča britanski BBC.

Odbor bi moral glasovati že v četrtek, a je predsednik odbora, demokrat Jerry Nadler po 14-urni maratonski seji preložil glasovanje na danes, češ da želi dati članom čas za premislek o dokazih, predstavljenih proti predsedniku. Republikanci so mu očitali, da samo želi doseči boljšo medijsko pokritost dogodka.

Republikanski in demokratski člani odbora so sicer med 14-urno burno razpravo vztrajali pri svojih stališčih, ki so še dodatno izpostavila globoke politične delitve v ZDA. Trump pa je tvitnil, da so bili republikanci v četrtek fantastični, enotnost republikanskih bojevnikov "briljantna" in da jih je bilo čudovito spremljati.

Odstavitev Trumpa | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predstavniški dom, v katerem imajo demokrati večino, bo prihodnji teden predvidoma podprl obtožbi, tako da bo Trump postal šele četrti predsednik v zgodovini ZDA, ki se bo soočil z ustavno obtožbo, tretji, proti kateremu je bil postopek ustavne obtožbe uveden in prvi, ki je po ustavni obtožbi ponovno kandidiral za predsednika.

Nato se bo začel sodni proces v senatu, kjer morata za obsodbo Trumpa glasovati dve tretjini senatorjev.

Bistvo obtožnice proti Trumpu je, da je postavil svoje osebne interese nad državne, s tem ko je Ukrajino izsiljeval z zadrževanjem izplačila vojaške pomoči in sprejemom ukrajinskega predsednika v Beli hiši z najavo preiskave svojih političnih nasprotnikov v ZDA, da bi si olajšal ponovno izvolitev na položaj.

Obtožujejo ga tudi oviranja kongresne preiskave zaradi zavračanja predaje dokumentov in prepovedi pričam udeležbo na zaslišanjih.

Donald Trump Greta Thunberg
Novice Trump sporočil Greti: Sprosti se Greta, sprosti se!

Bela hiša se je sicer pritoževala, da proces ni pošten, ker se predsednik ne more braniti, a se je Trump skozi ves dosedanji proces otepal sodelovanja v preiskavi, ob tem pa objavil množico tvitov proti njej. Kongresni republikanci pa zavračajo resničnost obtožb in kritizirajo proces. Med drugim so menili, da bi morali počakati, da pričam, ki jim je Trump udeležbo prepovedal, sodišča odredijo udeležbo na zaslišanjih. To bi nato lahko trajalo leto ali dve, volitve novembra 2020 pa bi bile že zdavnaj končane.

Demokrati pojasnjujejo, da se jim mudi, ker je predsednik dokazal, da bo še naprej kršil ustavo z iskanjem pomoči v tujini za svojo izvolitev, kot je že storil leta 2016 z Rusijo in sedaj z Ukrajino.

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je sicer že napovedal, da ni niti najmanjše možnosti za obsodbo predsednika v senatu, kjer imajo republikanci večino. Gledalce televizije Fox News je na zaprepadenost ustavnih strokovnjakov v ZDA miril z izjavo, da nadaljevanje postopka tesno usklajuje s Trumpovimi pravniki in Belo hišo.

To dejansko pomeni, da predsednik porote dela skupaj z odvetniki obtoženca kako najhitreje pripeljati proces do oprostilne sodbe ne glede na dokaze ali krivdo. McConnell je s tem pokazal, da je za republikance ustavna delitev oblasti na tri, med seboj neodvisne veje, - izvršno, zakonodajno in sodno - mrtva.

Glede na izjave republikanskih senatorjev, da bodo primer hitro speljali do predvidenega konca brez zaslišanja dodatnih prič, bo ustavna obtožba do poletja že pozabljena. Republikanci so trdno proti njej, demokratom pa z dokazi in dejstvi doslej ni uspelo prepričati neodvisnih volivcev, da je Trump grožnja ustavni ureditvi.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham je proces označila za obupno pretvarjanje, predsednik pa da se veseli poštene obravnave v senatu, ki mu ga je predstavniški dom zanikal.

Trump je znova veliko tvital, med drugim tudi svoj glavni argument proti ustavni obtožbi. "Kako te lahko ustavno obtožijo, če nisi storil ničesar narobe (perfekten klic), če si ustvaril najboljšo ekonomijo v zgodovini države, obnovil vojsko, uredil veteranske zadeve, znižal davke in regulacije, zaščitil drugi amandma, ustvaril delovna mesta, delovna mesta, delovna mesta in toooliko drugega? Noro!," je tvitnil.

Ne spreglejte