SiolNET. Novice Svet
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prašičja industrija se spopada z največjo krizo v zadnjih 25 letih

0,29

termometer

Prašič | Kmetje so morali zaradi pomanjkanja mesarjev zavreči kar 40 tisoč prašičev. | Foto: Tamino Petelinšek/STA
Kmetje so morali zaradi pomanjkanja mesarjev zavreči kar 40 tisoč prašičev. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kmetje v Združenem kraljestvu opozarjajo, da se prašičja industrija spopada z največjo krizo v zadnjih 25 letih, poroča BBC. Nacionalna zveza kmetov je sporočila, da so morali kmetje zaradi pomanjkanja mesarjev, ki bi poskrbeli za predelavo mesa, zavreči kar 40 tisoč prašičev. 

Predsednik Nacionalnega združenja prašičev Rob Mutimer je dejal, da je del tega problema tudi birokracija, ki tujim mesarjem preprečuje prihod v državo. Stroški so namreč izjemno veliki. V državi primanjkuje približno deset tisoč mesarjev. Vlada je dejala, da je težave prepoznala in za vstop v državo sprostila dodatne vizume. 

Trgi s svinjino so zaradi pandemije covid-19 usahnili

Del težav je povzročila pandemija covid-19, zaradi česar so trgi s svinjino, predvsem na Kitajskem, začasno usahnili. Veliko mesarjev je bilo odpuščenih, tisti iz tujine pa so se odločili, da državo zapustijo.

Velik dejavnik, da je do tega prišlo, je tudi brexit, saj je za vrnitev delavcev v državo potrebne veliko papirologije. Vlada je lansko jesen tako v državo pripeljala le 100 dodatnih delavcev. 

Mutimer, ki kot kmet deluje v Swanningtonu blizu Aylshama v Norfolku, je dejal, da je to največja kriza, kar jo je videl v 25 letih, odkar je v prašičji industriji. Dodal je še, da ni nobenega dvoma, da v Evropi primanjkuje mesarjev, je pa res, da se druge države s to težavo spoprijemajo bolje kot pa Združeno kraljestvo. 

Svinje dnevno pojedo približno 10,5 kilograma hrane 

Simon Watchorn, kmet, ki se v Earsham Parku ukvarja z rejo prašičev, je dejal, da je tedensko namesto 300 prašičev v zakol poslal le 200. "Svinje dnevno pojedo približno 10,5 kilograma hrane. Ker smo jih morali zadržati še 14 dni, so pojedle nekaj več kot četrt tone dodatne hrane," je dodal. 

Ministrica za okolje, hrano in podeželje Victoria Prentis pa je dejala, da je problem z industrijo prašičev trenutno izjemno velik. Težave so vidne v celotni dobavni verigi. "Uspelo nam je pridobiti približno 800 dodatnih vizumov. Resnično pa spodbujamo zaposlitev kvalificiranih predelovalcev," je še dodala. 

Divji prašič Novice Divji prašiči ponekod ogrožajo obstoj kmetij Posel danes Kupili ste šunko. Koliko dobijo rejec, mesar, trgovec? Posel danes Mesna industrija poudarja pomen spodbujanja porabe domačega mesa

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin