Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija nacizem plakat kampanja

Sreda, 24. 7. 2013, 10.44

8 let

"Pozno, a ne prepozno." V Nemčiji s plakati nad zadnje nacistične zločince.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Pomagajte nam jih pripeljati pred sodišče," piše na plakatih, izobešenih v Berlinu, Hamburgu in Kölnu. V Nemčiji iščejo še zadnje preživele nacistične zločince.

Neprofitni center Simon Wiesenthal s sedežem v Los Angelesu se je za kampanjo odločil 68 let po koncu nacističnega nasilja. Akcija poteka pod sloganom Pozno, a ne prepozno, poimenovali pa so jo Operacija zadnja priložnost II.

Do 25 tisoč evrov nagrade "Nekateri storilci so svobodni in še živijo! Pomagajte nam jih pripeljati pred sodišče," navaja poziv. Za koristne informacije o zločincih je obljubljenih do 25.000 evrov nagrade. To je tudi razlog za nekaj kritik. Po mnenju izraelskega zgodovinarja Michaela Wolffsohna je razpis nagrade "brez občutka za pieteto in brez sramu". Po njegovem mnenju akcija prej spodbuja sočutje do iskanih zločincev.

Nova sodna podlaga Po besedah pobudnika akcije Efraima Zuroffa je ta pomembna zaradi nove sodne podlage pri preganjanju nacističnih zločinov v Nemčiji. Leta 2011 je namreč sodišče v Münchnu obsodilo nekdanjega paznika v nacističnem taborišču Sobibor Johna Demjanjuka. V Ukrajini rojen nekdanji nacist je bil po mnenju sodišča kriv sodelovanja pri umoru skoraj 30.000 ljudi.

Številni so se izognili kazni Ta sodba je bila prva, v kateri je za obsodbo zadoščal že dokaz, da je nekdo služil v taborišču. Pred tem je bilo treba neko dejanje dokazati točno določeni osebi, kar je številnim domnevnim zločincem omogočilo, da so se izognili kazni.

Koliko nacističnih zločincev je še živih? Po oceni Zuroffa v Nemčiji še živi od 60 do 120 nacističnih zločincev, ki so lahko stari 90 let ali več. A starost ne bi smela biti opravičilo za nekoga, ki je ubijal nedolžne ljudi. "Tudi oni z žrtvami niso imeli nikakršnega sočutja," je še poudaril Zuroff.

Ne spreglejte