Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška slovesnost

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 13.38

8 let

Pozivi k enotnosti so eno, realnost pa so razprtije, tudi medijske

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pozivi k enotnosti in sodelovanju so zelo spodbudni in prijetni za uho, a če ostane le pri milozvočnih besedah, je to povsem nezadostno.

Nova hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović bo svojo funkcijo prevzela v četrtek, 19. februarja. Na včerajšnji inavguracijski slovesnosti je v svojem govoru pozvala k skupnim prizadevanjem in preseganju razlik med različno mislečimi v hrvaški družbi, a so že dogodki na tej slovesnosti in ob njej dokazali, da bo ta pot vse prej kot preprosta.

Ali so bili komentarji na nacionalni televiziji (ne)pristranski? Veliko prahu ob včerajšnjem dogodku se je dvignilo tudi zaradi prenosa na hrvaški nacionalni televiziji, ki ga je spremljala in komentirala Elizabeta Gojan. Skupina njenih kolegov s hrvaške nacionalne radiotelevizije bo namreč od programskega sveta zahtevala njeno odgovornost za, kot so povedali, pristransko in, milo rečeno, nevljudno vodenje prenosa. Protestiramo v imenu novinarskega poklica, a tudi v imenu tistih, ki si za 80 kun (okrog 10,5 evra) mesečne naročnine zaslužijo objektivno in uravnoteženo poročanje, so še zapisali.

Njihovo mnenje delijo tudi nekateri ogorčeni gledalci, ki na spletnih forumih velikokrat niso izbirali besed in niso pokazali niti najmanj osnovne olike pri izražanju svojega nezadovoljstva. Gojanovi očitajo neprofesionalnost in tendenciozne poskuse diskreditacije Kolinde Grabar Kitarović. Nekateri gredo še dlje in navajajo, da je to ogledalo celotne hrvaške nacionalne televizije, v kateri naj bi prevladovala opcija, "značilna za levo obarvane aktiviste". Osamljeni niso niti pozivi k referendumu o ukinitvi naročnine za nacionalno radiotelevizijo (vsaka priložnost prav pride).

V medijih je izbira časa objave lahko ključna Med izjavami, ob katere so se kritiki še posebej obregnili, sta bili "alfa ženska, ki vozi traktor", o Grabar Kitarevićevi in "evropska slovesnost z balkanskim pridihom", kakor je Elizabeta Gojan opisala včerajšnji dogodek. Hrvaški nacionalni televiziji so med drugim zamerili tudi prispevek o predsedniški lenti, v katerem so izpostavili tudi argumente proti njej.

"Kaplja čez rob" je, kot še navajajo, da je HTV prav takrat, ko so kamere konkurenčnih komercialnih televizij spremljale pot izbrane predsednice na prizorišče, svoj medijski prostor namenila pogovoru s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem o prihodnosti odnosov med državama v mandatu Kolinde Grabar Kitarović.

Že sama izbira Gojanove je bila za neimenovane nezadovoljneže, ki jih povzema Max portal, zgovorna, saj je ta po njihovem prepričanju "nedvomno Josipovićev kader".

Kdo si je zaslužil najboljša mesta? Prerekanj ne manjka niti v drugih medijih. Komentator portala index.hr je zapisal, da je Kolinda Grabar Kitarović "obljubljala boljšo prihodnost in mladino, ki bo ostala v državi, kot glavne goste inavguracije pa delavce, kmete in ribiče, namesto tega pa smo slišali poveličevanje vojske in domoljubja, najboljše sedeže na predstavi pa so dobili ljudje, ki so obsojeni ali se jim sodi za najtežja kazniva dejanja, kot so umori in vojni zločini".

Povabljene v častni loži je opazil tudi komentator splitske Slobodne Dalmacije, ki je izpostavil nekoliko preveč splošno izjavo nove hrvaške predsednice, da bo "Hrvaška bogata država, ker ne vidim nobenega razloga, da to ne bi bila".

Prerekanja ne prinašajo napredka Nasprotniki kritikom niso ostali dolžni in v teh zapisih vidijo celo del neke širše medijske gonje. Kakorkoli, v državi, ki ima med vsemi članicami Evropske unije nekaj najmanj spodbudnih gospodarskih kazalnikov, bi bil res že skrajni čas, da vsi stopijo skupaj in res poskusijo narediti več v smeri enotnosti, na katero vsi tako radi prisegajo. Pa še kje drugje bi lahko to vsaj poskusili.

Ne spreglejte