Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 8. 2021,
16.07

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Turčija Grčija katastrofa požar

Nedelja, 8. 8. 2021, 16.07

2 leti, 8 mesecev

Jugovzhodna Evropa v plamenih

Požarom v Grčiji, Turčiji in Italji ni videti konca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Požar Grčija | Neizprosen boj s požari se nadaljuje v številnih državah jugovzhodne Evrope. | Foto Reuters

Neizprosen boj s požari se nadaljuje v številnih državah jugovzhodne Evrope.

Foto: Reuters

Prebivalci delov Grčije in Turčije so se danes zbudili v nov dan groze, saj gozdni požari še naprej divjajo. Na grškem otoku Evbeja so lokalne oblasti opozorile, da so jih pustili na cedilu. Razmere pa niso nič boljše niti na polotoku Peloponez. V Turčiji poskušajo pod nadzor spraviti še najmanj šest požarov.

"Sami smo, bliža se nam konec," je posvaril župan mesta Istiaja na otoku Evbeja Gianis Kocias.

Na severnem delu otoka še vedno gori več kvadratnih kilometrov gozda. Ponoči so se bojevali proti okoli sedem kilometrov dolgi liniji požara. Z otoka so evakuirali že več tisoč ljudi, nazadnje tudi danes, ko so prišli ponje s trajekti.

Namestnik ministra za civilno zaščito Nikos Hardalias je danes posvaril pred razmerami na Evbeji. "Pred nami je še en težek večer, še ena težka noč," je povedal.

Kritično tudi na Peloponezu

Razmere niso nič boljše na Peloponezu, kjer gori v bližini mesta Megalopolis na jugu polotoka, požar na zahodu pa se premika v smeri notranjosti polotoka proti gozdnatemu območju Arkadia.

Po mnenju Hardaliasa so se danes razmere na polotoku stabilizirale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Regionalne oblasti pozivajo k dodatni pomoči predvsem iz zraka. Ob tem pa so kritični, da gasilska letala ostajajo v bližini Aten, zaradi česar drugod po državi požari še naprej divjajo nenadzorovano. Na drugi strani gasilci trdijo, da ne morejo biti na vseh koncih hkrati in da je severno od Aten obstajala nevarnost, da se požar razširi na poseljena območja. Tudi premier Kiriakos Micotakis je v preteklih dneh večkrat poudaril, da imajo življenja prednost pred lastnino.

Evakuacija prebivalcev z najbolj ogroženih območij v Grčiji

Na severu države le za odtenek boljše

Severno od Aten se sicer razmere stabilizirajo, saj jim je uspelo pogasiti nekaj manjših požarov. Ob umirjanju razmer pa so vidne hude posledice požarov. Po prvih ocenah je ogenj uničil več kot 300 hiš in industrijskih objektov. Hudo poškodovano je tudi električno omrežje in po ocenah pristojnih bo trajalo do 15 dni, preden bo spet stekla oskrba z električno energijo.

Grčiji so na pomoč priskočile številne države, med drugim v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite Romunija, Francija, Ciper in Poljska.

Še vedno kritično tudi v Turčiji

Tuje države pa so na pomoč v obliki letal in helikopterjev priskočile na pomoč tudi Turčiji, kjer pod nadzorom danes niso imeli še najmanj šestih požarov. Gasilci so se osredotočili predvsem na provinco Mugla na jugozahodu države, kjer močan veter otežuje gašenje. Zaradi vetra se je znova razplamenel požar v provinci Aydin, ki so ga pred tem že spravili pod nadzor.

Razmere pa so se umirile v Antalyi. Gasilske enote z območja počasi umikajo in jih selijo na zahod Turčije. Po mnenju strokovnjakov so požari doslej uničili že več kot 100 tisoč hektarjev površin.

V Turčiji so požari prizadeli predvsem južne obalne predele

V državi medtem proučujejo vzroke požarov. V Marmarisu naj bi požar pomotoma zanetili otroci. V Bodrumu pa so zaradi suma, da so iz avta odvrgli cigaretne ogorke, aretirali tri ljudi.

Gori tudi pri naših zahodnih sosedih

Razmere se niso umirile niti v Italiji, kjer svarijo pred novim vročinskim valom in posledično novimi požari. Najbolj vroče bo po napovedih v torek in sredo. Civilna zaščita pričakuje na Sardiniji in Siciliji temperature do 45 stopinj Celzija.

Na severu Sicilije so danes v boju proti požarom aktivirali letala, saj so izbruhnili novi požari v bližini mesta San Mauro Castelverde. Tudi drugod v bližini Palerma gasilce pri delu podpirajo iz zraka. Oblasti na Siciliji so zaradi požarov za šest mesecev razglasile izredne razmere.

Poleg Sicilije sta trenutno zaradi požarov najhuje prizadeti še deželi Kalabrija in Apulija. Iz italijanske kraja Reggio Calabria so v petek poročali o dveh smrtnih žrtvah.

Požari so nedavno izbruhnili tudi v pokrajini Oristano na Sardiniji, kjer so že povzročili veliko škodo. V soboto je ogenj zajel tudi eno od tamkajšnjih nastanitev za turiste. Gasilci so po lastnih navedbah preprečili, da bi se ognjeni zublji razširili na bližnje rastje, poškodovanih ni bilo.

V Severni Makedoniji se počasi umirja

Medtem se razmere počasi umirjajo v Severni Makedoniji. Po mnenju vodje kriznega centra Stojančeja Angelova so razmere po večini države pod nadzorom, izjema so le požari v regiji Berovo. Poudaril pa je, da življenja ljudi niso ogrožena.

V Severni Makedoniji pomagajo tudi slovenski gasilci, ti so pred ognjem uspešno zaščitili objekte v bližini vasi Budinarci. S pomočjo helikopterja se bojujejo tudi proti požaru, ki se je širil proti minskemu polju. Pred ognjem pa so z aktivnim gašenjem požarne linije uspešno obranili vas Robovo.

Požari se širijo tudi v Rusiji. V soboto so imeli skupno 250 požarov, ki so se raztezali na skupno več kot treh milijonih hektarjev površin. Najhuje je prizadeta sibirska regija Jakutija na severovzhodu Rusije. Skupno v osmih regijah veljajo izredne razmere.

Ne spreglejte