Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2023,
7.13

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

Natisni članek

evakuacija požar Havaji

Četrtek, 10. 8. 2023, 7.13

8 mesecev, 3 tedne

Požari na Havajih zahtevali najmanj 36 življenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12
požar, Havaji | Najhuje je bilo v mestu Lahaina s 13 tisoč prebivalci, kjer je do tal zgorelo več deset hiš, prizadeto pa je tudi zgodovinsko jedro te nekdanje prestolnice havajskega kraljestva. | Foto Reuters

Najhuje je bilo v mestu Lahaina s 13 tisoč prebivalci, kjer je do tal zgorelo več deset hiš, prizadeto pa je tudi zgodovinsko jedro te nekdanje prestolnice havajskega kraljestva.

Foto: Reuters

Požari, ki so v torek izbruhnili na havajskem otoku Maui, so po poročanju tamkajšnjih oblasti zahtevali najmanj 36 življenj, več tisoč ljudi je ostalo brez domov ali so se zatekli v zavetišča, nekateri celo v Tihi ocean. Na območju so razglasili izredne razmere. Ameriški predsednik Joe Biden je za pomoč ob požarih dal na voljo zvezno vojsko.

"Medtem ko se nadaljujejo prizadevanja za pogasitev požara, je bilo danes sredi aktivnega požara v mestu Lahaine odkritih skupno 36 smrtnih žrtev. Trenutno ni na voljo nobenih drugih podrobnosti," so po poročanju tujih tiskovnih agencij v kratki izjavi sporočile oblasti na otoku.

Prizadeta nekdanja prestolnica havajskega kraljestva

Požari na Mauiju so izbruhnili v torek in se hitro razširili po turističnem zahodnem delu otoka in v goratem predelu notranjosti. Najhuje je bilo v kraju Lahaine s 13.000 prebivalci, kjer je bilo poškodovanih ali povsem uničenih na stotine stavb. Prizadeto je tudi zgodovinsko jedro te nekdanje prestolnice havajskega kraljestva. "Večji del mesta Lahaine na otoku Maui je bil uničen, več sto lokalnih družin pa je razseljenih," je sporočil guverner Havajev Josh Green.

Skupno so požari doslej uničili več kot 2000 hektarjev površin. Oblasti so razglasile izredne razmere, številni ljudje pa so še vedno pogrešani. Na otoku je trenutno odprtih pet zavetišč za evakuirane, ki pa so že prenatrpana, navaja britanski BBC.

Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil sožalje prizadetim, se zahvalil reševalcem in mobiliziral vse zvezne vire na Havajih za pomoč. Na Havajih je sedež ameriške tihomorske flote in s helikopterji pomaga mornarica, vključno z marinci, obalna straža pa je že v sredo iz Tihega oceana potegnila 14 ljudi, ki so se pred ognjem in dimom zatekli v vodo.

Obsežna evakuacija turistov

Ameriško ministrstvo za promet z letalskimi družbami usklajuje evakuacije turistov z Mauija. V sredo jih je na glavnem letališču Kahului obtičalo okrog 2.000, zanje pa v Honoluluju na sosednjem otoku Oahu pripravljajo začasno zavetišče v Konvencijskem centru skupaj z domačini, ki jih bodo prav tako evakuirali.

Šest smrtnih žrtev

Poleg šestih smrtnih žrtev je bilo tudi več kot 20 ranjenih. Nacionalna vremenska služba ZDA je sporočila, da je ogenj pomagal razpihovati orkan Dora. Ta je bil sicer v torek in sredo daleč južno od Mauija, vendar pa je povzročal sunke vetrov, ki so dosegali do 126 kilometrov na uro.

Zaradi tega uvodoma požara niso mogli gasiti s helikopterji ali letali, niti niso dobili popolnega pregleda nad uničenjem iz zraka. V sredo se je veter umiril in gašenje se je lahko začelo tudi iz zraka, skupaj z evakuacijami.

Veter je pred tem ruval drevesa, tresel hiše in podiral daljnovode, zaradi česar je bilo na Mauiju brez elektrike najmanj 14.500 odjemalcev.

Trije požari so zajeli tudi Veliki otok, vendar pa od tam niso poročali o smrtnih žrtvah, ranjenih ali uničenih hišah. Enega od požarov so v sredo že spravili pod nadzor, je povedal župan okrožja Veliki otok Mitch Roth.

Sportal Američanke so izbrale Havaje
Larry Ellison
Novice Beg na Havaje in rušenje hiše: bizarna poteza zelo bogatega plejboja
Novice Cunamiji na Havajih po potresu v Kanadi k sreči nizki
Ne spreglejte