Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2012,
8.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kanada potres cunami

Nedelja, 28. 10. 2012, 8.16

8 let

Cunamiji na Havajih po potresu v Kanadi k sreči nizki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriško otočje Havaji so po močnem potresu na vzhodu Kanade z magnitudo 7,7 dosegli cunamiji, ki pa so bili nižji, kot so se sprva bali seizmologi.

Prvi popotresni valovi so na Havaje prispeli okoli 9.30 po srednjeevropskem času in za zdaj ni poročil o njihovi višini. Je pa predstavnik Tihomorskega centra za nevarnost cunamijev Gerard Fryer dejal, da prvi valovi niso bili posebno visoki. Vendar pa je opozoril, da prvi cunamiji, ki dosežejo Havaje, tudi običajno niso prav visoki, zato se lahko zgodi, da bo kak večji val otočje zadel tudi pozneje.

Nevarnost pred cunamiji bodo zato lahko preklicali šele čez kakih šest ali sedem ur, je še dodal Fryer. Vendarle na Havajih tokrat ne pričakujejo takega cunamija, kot je na primer opustošil zahodno Japonsko pred letom in pol in zahteval več deset tisoč življenj ter med drugim uničil nuklearko v Fukušimi.

Cunamiji so močnejši in drugačni od običajnih valov, ki jih žene veter oz. vreme. V primeru potresov z epicentrom v morju ali ob obali se namreč lahko premakne ogromna količina morske vode, ki nato kot val potuje naprej, lahko tudi preko celotnega oceana. Ko pride do obale, se val običajno upočasni in dvigne ter nato udari na kopno.

Kot je pojasnil Fryer, bi okoli meter visoki cunamiji na Havajih lahko poplavili do dve ulici v notranjost obalnih mest. Trenutno beležijo predvsem hitro umikanje vode - do česar pride pred udarcem cunamija na kopno - na območju Velikega otoka na Havajih, pa tudi na območju kraja Hilo Bay.

Skupno so sicer z ogroženih območij na Havajih, vključno z otokom Oahu in glavnim mestom Honolulu, evakuirali okoli 80.000 ljudi. Cunamije so zabeležili tudi na zahodni obali Severne Amerike. Na severu kanadskega otočja Haida Gwaii, nekdanjih Otokov kraljice Charlotte, jugovzhodno od Aljaske, ki so bili najbližje epicentru potresa, so zabeležili 69 centimetrov visoke cunamije, ki niso povzročili škode. Na otoku Vancouver pa so zabeležili cunami, visok 55 centimetrov.

Potres z magnitudo 7,7 na zahodu Kanade presenetljivo ni povzročil večje škode. Območje je sicer stresel ob 20.04 po lokalnem času oz. ob 4.04 po srednjeevropskem. Epicenter potresa pa je bil 140 kilometrov južno od mesta Masset v Britanski Kolumbiji.

Ne spreglejte