SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Požar na Braču pogašen po treh dneh

1

termometer

Ponoči je bilo stanje na požarišču na otoku Braču mirno. Ni ne odprtega ognja, ne dima, okoli 300 gasilcev z 90 vozili pa še vedno nadzira območje požara.

Gasilci se namreč najbolj bojijo vetra, ki naj bi zapihal v popoldanskih urah.

V gašenju je sodelovalo preko 300 gasilcev Najbolj je bil na udaru zahodni del otoka, ki deluje prav zastrašljivo, saj je vse črno, polno dima, saj in pepela. Gasilci so se z ognjenimi zublji na tem dalmatinskem otoku borili tri dni, v gašenju pa je sodelovalo preko 300 gasilcev.

Do smrtnih žrtev ni prišlo, 72-letna domačinka pa je dobila opekline roke in telesa, potem ko je bila v območju požara. Tja se je odpravila, da bi rešila svoje ovce. Z gliserjem so jo prepeljali v bolnišnico v Splitu.

Zgorelo je 4000 hektarjev

Kljub temu, da so gasilci uspeli zavarovati naselja, pa je v štirih dneh vseeno zgorelo 4.000 hektarjev borovega gozda, trave, vinogradov in nizkega rastja.

"Ob takem požaru človek ostane brez besed" Včeraj je prizorišče požara obiskal namestnik hrvaškega ministra za turizem Ivan Bašič, danes pa hrvaška premierka Jadranka Kosor. Kosorjeva je dejala, da po požaru Brač zgleda strašno ter da je podoben lunini površini. Zahvalila se je tudi ''požrtvovalnim gasilcem, ki jim je uspelo preprečiti, da bi se ogenj razširil na naselja in s tem ogrozil človeška življenja''. ''Človek ostane brez besed, ko vidi požar takšnih razsežnosti,'' je še povedala. Dodala je, da bo bodo odgovorni za požar odgovarjali.

Krivca še iščejo Kdo je kriv za požar še vedno ni jasno, sumijo pa, da naj bi ga povzročili turisti, ki so pekli meso na žaru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin