Potres na italijanskem turističnem otoku. Dva mrtva. #video

Italijanski otok Ischia blizu Neaplja je v ponedeljek zvečer stresel potres z magnitudo 4,0. Po najnovejših podatkih sta umrla dva človeka, 39 jih je poškodovanih, med njimi eden huje. VIzpod ruševin so rešili še tretjega izmed ujetih bratcev.

[video: 64213 / ]

Novinar: Vitomir Petrović, Video: Planet TV

Gasilci so zadnjega, 11-letnega izmed trojice bratcev izpod ruševin njihove sobe zgodaj popoldne, potem ko so okoli 4. ure zjutraj rešili sedemmesečnega dojenčka, dopoldne pa še njunega osemletnega bratca.

Tla so se stresla v ponedeljek ob 20.57, žarišče potresa pa je bilo na severozahodu otoka na globini okoli deset kilometrov pod površjem Zemlje. Sledilo je najmanj 14 šibkejših popotresnih sunkov.

Tresenje tal je najhuje prizadelo vas Casamicciola na severu otoka in bližnji Lacco Ameno. Številne zgradbe so se zrušile, na nekaterih je potres povzročil razpoke. "Videti je, kot bi Casamicciolo bombardirali," je dejala ena od prič.

V potresu je umrla starejša ženska, na katero so v kraju Casamicciola padle ruševine z bližnje cerkve. Truplo druge žrtve, prav tako ženske, pa so našli pod ruševinami neke hiše. 39 ljudi je poškodovanih. Večina je utrpela lažje poškodbe, eden pa hujše in so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Neaplju.

Reševalci v ruševinah iščejo preživele. Doslej so jih izpod ruševin potegnili najmanj šest.

Potres, ki je otok stresel na vrhuncu turistične sezone, je prestrašil turiste. V več hotelih je zmanjkalo elektrike. Številni so noč preživeli v avtomobilih, več sto jih je Ischio zapustilo s trajekti. V pristanišču so se vile dolge kolone avtomobilov z ljudmi, ki so želeli na celino. "Samo proč hočemo," je dejala francoska turistka, ki je ocenila, da je "otok postal past".

Otok Ischia v Tirenskem morju, ki je priljubljeno letovišče, meri 46 kvadratnih kilometrov in ima 62.000 prebivalcev. Ischio so že večkrat stresli potresi. Najhujši je bil leta 1883 z magnitudo 5,8, ki je zahteval več kot 2000 smrtnih žrtev.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano