Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2018,
15.57

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

4

Natisni članek

Evropski parlament denar

Četrtek, 29. 3. 2018, 15.57

6 let

Potratno zapravljanje skrajnih desničarjev na račun evropskih davkoplačevalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

4

Evropski parlament | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poslanci Evropskega parlamenta, ki prihajajo iz skrajno desnih evropskih strank, so leta 2016 zapravili več kot 400 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja za razsipne izdatke, med katere spadajo nakupi šampanjca, razkošnih kosil in velikodušnih daril, izhaja iz mnenja odbora Evropskega parlamenta za proračunski nadzor.

Kot še izhaja iz mnenja odbora, ki ga je pridobila nemška tiskovna agencija dpa, je bila skupina Evropa narodov in svobode (ENF) predmet zunanje revizije, ki je odkrila "več primerov kršitev" pravil o parlamentarnih izdatkih.

Med drugim so v ENF, v kateri so evroskeptične in skrajno desne stranke francoska Nacionalna fronta, italijanska Liga, avstrijski svobodnjaki (FPÖ), belgijska Vlaams Belang in nizozemska Stranka za svobodo Geerta Wildersa, kupili 228 steklenic šampanjca in še šest steklenic v vrednosti 81 evrov. "Kosila, ki so stala 400 evrov na osebo, niso ne upravičena ne združljiva z načeli finančnega upravljanja in so zaradi tega nesprejemljiva," je še zapisal odbor in dodal, da "enako velja za 110 božičnih daril, od katerih je vsako stalo 100 evrov".

Več kot 388 tisoč evrov ni bilo porabljenih v skladu s pravili

Več kot 388 tisoč evrov po oceni odbora ni bilo porabljenih v skladu s pravili, mogoče je tudi, da je šlo za navzkrižje interesov. Odbor je tudi navedel, da za okoli 39 tisoč evrov izdatkov ni ustreznih dokazil.

Odbor je v mnenju, ki ga je 23. marca poslal predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju, zapisal, da bi ENF morala vrniti ta denar. Poročila o izdatkih za leto 2016 je odbor za preostalih sedem političnih skupin potrdil brez pripomb.

Namestnik vodje skupine in vodja avstrijskih svobodnjakov v Evropskem parlamentu Harald Vilimsky je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal, da FPÖ ni sodelovala v nakupih šampanjca, in dodal, da je šampanjec naročila francoska Nacionalna fronta Marine Le Pen. V Nacionalni fronti se na očitke še niso odzvali, navaja dpa.

Ne spreglejte