Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
7.57

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Portugalska volitve

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 7.57

8 let, 5 mesecev

Portugalski predsednik voditelju socialdemokratov naložil oblikovanje vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva je voditelja desnosredinskih socialdemokratov Pedra Passosa Coelha zaprosil, naj "nemudoma" začne s postopki za oblikovanje nove vlade.

Njegova stranka je na nedeljskih volitvah zabeležila prepričljivo zmago, Passos Coelho pa bo na premierskem položaju nasledil socialista Joseja Socratesa.

Za hitro oblikovanje nove vlade Cavaco Silva je svojo odločitev sporočil po srečanju z voditeljem socialdemokratov. Od njega pričakuje predlog vlade z "večinsko in trdno parlamentarno podporo", so sporočili iz urada predsednika.

Postopke za oblikovanje vlade je treba po njihovem mnenju "z največjo možno hitrostjo" izpeljati še pred imenovanjem Passosa Coelha za premiera, o izidih pa morajo nato obvestiti predsednika države pred objavo uradnih rezultatov volitev, predvideno za 15. junij.

V skladu s portugalsko ustavo premiera glede na rezultate volitev imenuje predsednik države, potem ko opravi pogovore z vsemi parlamentarnimi strankami.

Predčasne volitve zaradi gospodarskih težav Glede na skorajda končne izide nedeljskih volitev so si socialdemokrati v 230-članskem portugalskem parlamentu zagotovili 105 sedežev, socialisti pa 73. Desna stranka CDS-PP, s katero je Passos Coelho že napovedal oblikovanje vladne koalicije, je osvojila 24 poslanskih sedežev, s čimer imata stranki v parlamentu zagotovljeno udobno večino 129 poslancev.

Predčasne volitve so na Portugalskem razpisali, potem ko je marca zaradi že četrtega paketa varčevalnih ukrepov padla vlada premiera Socratesa. Le nekaj tednov kasneje je država zaprosila za pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v višini 78 milijard evrov. Država je morala v zameno za pomoč pristati na nove varčevalne ukrepe in gospodarske reforme. Program so podprle vse stranke z izjemo skrajne levice.

Ne spreglejte