Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2011,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

denar kredit

Sreda, 20. 4. 2011, 18.37

8 let

Portugalska po precej višji ceni do novega denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Portugalska je izdala zakladne menice, s katerimi je zbrala milijardo evrov. Za zbrana sredstva je morala pristati na precej višjo donosnost kot ob zadnjem podobnem nastopu na trgu.

Predstavniki Evropske komisije, ECB in IMF se medtem v Lizboni s socialnimi partnerji pogovarjajo o obliki mednarodne pomoči države.

Portugalska je morala ob izdaji trimesečnih menic pristati na 4,046 odstotno donosnost, medtem ko je bila ob zadnji tovrstni operaciji 3,403-odstotna.

Povpraševanje je sicer za enkrat preseglo zbrana sredstva. Za šestmesečne menice pa je morala pristati na 5,529-odstotno donosnost, kar je dobrih 0,4 odstotne točke več kot ob zadnji operaciji na začetku aprila. V tej operaciji so vlagatelji vložili ponudbe za trikrat večjo vsoto od zbrane.

Na sekundarnem trgu državnih obveznic pa so zahtevane donosnosti za dvo-, pet- in 10-letne državne obveznice dosegle nove rekordne vrednosti.

V ospredju naj bi bile predvsem reforme trga dela

Predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) se medtem prav te dni v Lizboni s portugalskimi socialnimi partnerji pogovarjajo o pogojih za mednarodno finančno pomoč Portugalski. Že v torek so se sestali s predstavniki sindikatov, danes pa še z delodajalci, kmetovalci in predstavniki turističnega sektorja.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij naj bi bile v ospredju pogovorov predvsem reforme, ki jih bo morala iberska država sprejeti v zameno za mednarodno pomoč. Predstavniki treh organizacij si želijo namreč slišati mnenje glavnih deležnikov, v ospredju pa naj bi bile predvsem reforme trga dela v smeri njegove večje prožnosti.

V pogajanja bo vključena tudi opozicija Prošnjo za pomoč je vložil premier Jose Socrates, ki do predčasnih volitev opravlja tekoče posle, vendar pa je cilj unije in IMF, da dogovor glede ukrepov, ki jih bo morala Portugalska sprejeti v zameno za pomoč, doseže do sredine maja, torej še pred predčasnimi volitvami 5. junija. V pogajanja o pomoči Portugalski, najverjetneje vredni okoli 80 milijard evrov, bosta zato vključeni tako portugalska vlada v odstopu kot tudi opozicija.

Ne spreglejte