Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 11. 2014,
18.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petro Porošenko Ukrajina

Torek, 4. 11. 2014, 18.18

8 let

Porošenko: Ukrajina zavezana mirovnemu načrtu za vzhod države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kijev ostaja zavezan krhkemu mirovnemu dogovoru za vzhod Ukrajine, čeprav so tam proruski separatisti izvedli volitve, ki jih ukrajinska vlada in tudi Zahod ne priznavata.

To je zatrdil ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Pred tem je zagrozil, da bo separatističnim regijam odvzel posebni status, ki ga določa mirovni dogovor.

"Ukrajina ostaja trdna podpornica mirovnega načrta" "Ukrajina ostaja trdna podpornica mirovnega načrta," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Porošenko dejal na zasedanju sveta za nacionalno varnost in obrambo, ki so ga sklicali po nedeljskih volitvah v Doneškem bazenu.

Porošenko je obenem ponovil, da drugi podpisniki mirovnega dogovora, ki so ga sklenili 5. septembra v Minsku in ga je sicer podprla tudi Rusija, ne izpolnjujejo svoj obvez.

Na jugovzhod in vzhod Ukrajine poslali vojaške okrepitve Po besedah Porošenka so se v Kijevu odločili, da na ključna območja na jugovzhodu in vzhodu Ukrajine pošljejo vojaške okrepitve. Dodatne enote naj bi Mariupol, Berdjansk, Harkov in sever regije Lugansk zaščitile pred morebitno ofenzivo proruskih upornikov.

Dogovor predvideva široko avtonomijo za obdobje treh let Ukrajinski predsednik je po volitvah, ki so jih separatisti v regijah Doneck in Lugansk izvedli kljub ostremu nasprotovanju Kijeva in Zahoda, a z blagoslovom Rusije, zatrdil, da razmišljajo o preklicu določil mirovnega dogovora, ki vzhodu Ukrajine podeljuje poseben avtonomen status.

Dogovor za ta območja predvideva široko avtonomijo za obdobje treh let. Po dogovoru naj bi v obeh vzhodnih regijah lokalne volitve v skladu z ukrajinsko zakonodajo ter pod nadzorom Kijeva izvedli šele decembra.

A medtem sta v Donecku in Lugansku že prisegla v nedeljo izvoljena voditelja regij. Ob prisegi v Donecku je vodja separatistov Aleksander Zaharčenko, ki naj bi na volitvah prejel več kot 75 odstotkov glasov, obljubil, da bo služil prebivalcem republike Doneck. V Lugansku je prisegel Igor Plotnicki, ki je na volitvah osvojil skoraj 64 odstotkov glasov.

Ne spreglejte