Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
8.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ukrajina Petro Porošenko Vladimir Putin

Petek, 13. 6. 2014, 8.52

7 let, 12 mesecev

Porošenko se je Putinu pritožil zaradi ruskih tankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu v telefonskem pogovoru sporočil, da so poročila o ruskih tankih, ki se približujejo ukrajinskemu ozemlju, nesprejemljiva.

Pred tem je namreč ukrajinski notranji minister dejal, da so na mejnem prehodu, ki je pod nadzorom upornikov, na območju regije Lugansk na ozemlje Ukrajine prišli trije tanki. Moskva je obtožbo, da s tanki oskrbuje proruske separatiste na vzhodu Ukrajine, zavrnila.

Pred tem je novega ukrajinskega predsednika Porošenka obtožila, da ni izpolnil svoje obljube in ustavil bojev na vzhodu Ukrajine.

Porošenko je Putinu v prvem daljšem pogovoru obeh predsednikov predstavil svoj mirovni načrt za vzhod Ukrajine, ob tem pa se je pritožil nad domnevnim vdorom treh ruskih tankov v Ukrajino. Ukrajinska stran je sporočila, da so bili pogovori dolgi in vsebinski.

Barroso pozval Rusijo k umiku S Porošenkom je o tem govoril tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je ukrajinskega predsednika poklical po telefonu iz Gruzije, kjer je na obisku pri predsedniku Giorgiju Margvelašviliju. Barroso je ponovil poziv Rusiji, naj konča vojaške akcije na vzhodu Ukrajine, ter pohvalil mirovno ponudbo Porošenka in njegove neposredne pogovore s Putinom.

EU še naprej verjame, da se morajo nezakonite oborožene skupine v Ukrajini razorožiti, Barroso pa je Rusijo ponovno pozval, naj umakne avtorizacijo za uporabo sile v Ukrajini in se začne konstruktivno pogovarjati s sosednjo državo ter dokaže, da prispeva k umirjanju položaja.

Rusija z novim osnutkom resolucije Na sedežu Združenih narodov v New Yorku je veleposlanik Rusije Vitalij Čurkin predstavil osnutek resolucije, ki zahteva takojšen konec ukrajinskih vojaških operacij na vzhodu države in uresničitev dejanj za umiritev položaja. Potrdila ga je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi.

Resolucija nima možnosti za uspeh, tako kot vsaka druga, ki jo bo Rusija predlagala brez dogovora z zahodnimi državami.

Ne spreglejte