Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2022,
22.01

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

2

Natisni članek

smrti žrtve Pakistan poplave

Nedelja, 28. 8. 2022, 22.01

1 leto, 7 mesecev

Poplave terjale že več kot tisoč žrtev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

2

Silovite poplave še naprej pustošijo v Pakistanu, od začetka monsunskega deževja junija pa so zahtevale več kot tisoč življenj in prizadele okoli 33 milijonov ljudi, je danes sporočila nacionalna agencija za obvladovanje nesreč (NDMA). Oblasti na jugu države se pripravljajo na nove poplave, vlada pa je zaprosila za nadaljnjo mednarodno pomoč.

NDMA je danes sporočila, da je od sredine junija umrlo že 1.033 ljudi, od tega 348 otrok. Samo v zadnjih 24 urah naj bi umrlo 119 ljudi. Skupno so poplave prizadele okoli 33 milijonov prebivalcev, zaradi česar so v državi že v petek razglasili izredne razmere in pozvali k mednarodni pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripravljajo se na nove poplave

Hkrati agencija navaja, da so poplave letos opustošile skoraj 220 tisoč domov, dva milijona hektarjev kmetijskih površin, 3.451 kilometrov cest in 149 mostov. Oblasti v provinci Sindh na jugu države se medtem pripravljajo na nove poplave, saj je gladina rek na severu Pakistana bistveno narasla.

Reko Ind namreč napaja na desetine gorskih pritokov na severu države, ki so zaradi rekordnega deževja in taljenja ledenikov prestopili bregove. Pristojni zato opozarjajo, da naj bi v prihodnjih dneh v provinci Sindh spet poplavljalo, kar bo še dodatno prizadelo na milijone ljudi.

Krivijo podnebne spremembe, ki jih povzročajo slabe prakse drugih držav

Oblasti za uničenje krivijo podnebne spremembe, ki jih po njihovem povzročajo slabe prakse v drugih državah po svetu, a so za razdejanje krive tudi lokalne oblasti. Med glavnimi krivci v državi AFP navaja korupcijo, slabo načrtovanje in kršenje lokalnih predpisov, zaradi katerih so v Pakistanu lahko zgradili več tisoč stavb na območjih, ki jim grozijo poplave.

Predstavnik pakistanskega notranjega ministrstva Salman Sufi je medtem v pogovoru za britanski BBC poudaril, da država obupno potrebuje mednarodno pomoč, saj se že nekaj časa spoprijema z gospodarskimi težavami. ZDA, Velika Britanija, Združeni arabski emirati in druge države so se že odzvale na poziv k pomoči, vendar oblasti opozarjajo, da je potrebnih še bistveno več sredstev.

Fotogalerija
1 / 5
Vladimir Putin in Narendra Modi
Novice Je ta velika država skrivna Putinova zaveznica v boju proti Zahodu?
Migranti na Lopati
Novice Samo včeraj prijeli 26 tujcev, a Golob za odstranitev ograje
strela strele
Novice Strela ubila moška na območju Triglava in Slavnika, neurja poplavila objekte
Ne spreglejte