Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2013,
19.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Edward Snowden nadzor NSA

Petek, 9. 8. 2013, 19.38

8 let

Ponudnik e-pošte zaradi Snowdna ukinil storitev: "Raje to, kot da postanemo sostorilci"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ponudnik šifrirane elektronske pošte Lavabit se je zaradi povezav z Edwardom Snowdnom odločil ukiniti svojo storitev. Snowden naj bi to pošto uporabljal v času, ko je bil ujet na moskovskem letališču.

Lastnik teksaškega podjetja Lavabit, Ladar Levison, je pojasnil, da se je raje odločil za to možnost, kot pa da bi postal "sostorilec v zločinih proti ameriškemu narodu". Levison sicer več dodatnih informacij o dogajanju zadnjih šestih tednov, ki je vodilo do ukinitve storitve, ni ponudil. Po navedbah nekaterih naj bi se njegovo podjetje po pravni poti bojevalo proti ameriškim oblastem, ki želijo dostop do podatkov o njegovih strankah.

Prav storitve Lavabita naj bi uporabljal nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden v dneh, ko je bil ujet na moskovskem letališču Šeremetjevo. Z naslova na Lavabitu naj bi na primer Snowden razposlal vabila na novinarsko konferenco, ki jo je pripravil na letališču.

Sicer pa se je za ukinitev svoje storitve e-pošte kmalu za Lavabitom odločilo tudi podjetje za varne komunikacije Silent Circle iz ameriške zvezne države Maryland. Ob tem so navedli, da elektronska sporočila ne morejo ostati popolnoma varna. "Elektronska pošta, kot jo poznamo, ne more biti varna," je na blogu zapisal soustanovitelj podjetja Jon Callas. Podjetje sicer ohranja storitve glasovne komunikacije in pisnih klepetov.

Ukinitev storitve elektronske pošte je po besedah Callasa sprožilo tudi pričakovanje klicev oblasti, ki bi zahtevale predajo podatkov o strankah. Podjetje doslej takšnih zahtev menda še ni dobilo, a bi se to verjetno prej ali slej zgodilo. "Želeli smo biti proaktivni, saj vemo, da bodo prišli do nas," je dejal prvi mož podjetja Michael Janke in dodal, da so vse obstoječe podatke že uničili.

Ne spreglejte