Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
12.56

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Benetke Beneška republika

Petek, 25. 4. 2014, 12.56

4 leta, 1 mesec

Ponovno oživljena Beneška republika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med najnovejšimi gibanji za odcepitev je tudi pobuda za neodvisne Benetke.

V Rimu, na enem najbolj živahnih trgov, stoji razkošna palača iz 16. stoletja – Palazzo Venezia. V stavbi je bila od 16. do 18. stoletja ambasada Beneške republike v Rimu. V začetku aprila so na italijanskem zunanjem ministrstvu prejeli pismo, v katerem člani gibanja za neodvisne Benetke od države Italije zahtevajo, da jim vrne palačo, ker bo v njej ponovno ambasada Beneške republike.

Po njihovem mnenju je namreč le še vprašanje časa, kdaj bodo Benetke ponovno neodvisna država. Po vsem svetu je že 16 neformalnih ambasad Beneške republike.

Najuspešnejši e-referendum v zgodovini Ideje o neodvisnih Benetkah sicer niso nove. Toda nov zagon jim je dal nedavni neformalni e-referendum z vprašanjem Ali si želite, da bi dežela Benečija postala neodvisna federalna republika? Izkazalo se je, da je bil to najuspešnejši e-referendum do zdaj. Od 3,7 milijona volilnih upravičencev v deželi Benečija se je referenduma udeležilo neverjetnih 2,3 milijona ljudi. Za neodvisnost je glasovalo 89 odstotkov volivcev, 2,1 milijona prebivalcev Benečije.

E-referendum je organizirala Liga Veneta Republicca, organizacija, ki se že nekaj let zavzema za manjši vpliv Rima na Benečijo in Benetke. Predvsem jim gre v nos, da Benečija v odstotkih prispeva največ v italijanski proračun, a najmanj dobi nazaj.

Večina vodij gibanja so pred tem bili člani Severne lige, ki se je najprej zavzemala za neodvisni severni del Italije. Toda benečanski separatisti so iz Severne lige bodisi izstopili bodisi so bili iz nje izključeni. Vodja gibanja Fabrizio Comencini je bil iz Severne lige na primer izključen leta 1997, ko se je hudo sporekel z vodjo Severne lige Umbertom Bossijem. Očital mu je, da težnje po neodvisnosti Benečije izrablja za svojo politično kariero.

Svobodne, liberalne in močne Benetke "Geopolitični zemljevid 21. stoletja bo temeljil na manjših državah, ki bodo utemeljene na samoodločbi," je prepričan ambasador Beneške republike v Veliki Britaniji Giovanni Della-Valle. Psihiater, ki je Italijo zapustil pred 22 leti, meni, da je recesija le še okrepila gibanje za neodvisnost Benetk. Regija v državno blagajno prispeva 70 milijard evrov, nazaj pa dobi le 50 milijard evrov. "Osvobojene Rima bodo Benetke lahko ponovno postale močne," je dejal novinarjem britanskega Guardiana.

Zavzemajo se za neodvisnost od Rima, a da bi še vedno ostali znotraj evropskih povezav. Za razliko od Severne lige se gibanje za neodvisne Benetke ne umešča na desni politični pol, saj recimo ne nasprotuje priseljencem. "Lepo je kitajske otroke slišati, da govorijo benečansko," je navdušen Giovanni Della-Valle. Sicer v Benečiji skoraj 70 odstotkov prebivalcev za vsakdanjo komuniciranje uporablja beneško narečje.

V interesu zagovornikov neodvisnih Benetk je v prvi vrsti ekonomska neodvisnost in manj regionalna ali nacionalistična nota. "Beneška republika bi temeljila na liberalnih vrednotah, enakosti, socialnem blagostanju, vključevanju in odgovornosti do okolja," je navdušen Dalle-Valle. Na tak način naj bi nadaljevali tradicijo zgodovinske Beneške republike, ki je stoletja veljala za ekonomsko in pomorsko velesilo, hkrati pa za gnezdo liberalnosti.

Na trg z domačim tankom Benečanom je e-referendum dal krila. Eden od vodij gibanja, Gianluca Busato, ki je tudi organiziral e-referendum, je prebivalce Benečije pozval k fiskalni neposlušnosti in neplačevanju davkov.

A boj za novo Beneško republiko bo še dolg. V Rimu so odločeni, da bodo vsem provokacijam pristrigli krila. Tako je italijanska policija sredi aprila aretirala 24 članov separatističnega gibanja Veneto League, češ da so načrtovali zavzetje Trga svetega Marka v Benetkah. Obtožili so jih, da so z doma narejenim tankom želeli zanetiti oborožen odpor.

Prav takšna zasedba se je zgodila leta 1997, ko so separatisti zavzeli zvonik na trgu in razglasili neodvisno Beneško republiko, ki jo je po tisoč letih vladanja Sredozemlju leta 1797 ukinil Napoleon.

Ne spreglejte