Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2018,
12.40

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Avstrija Rusija vohunjenje

Petek, 9. 11. 2018, 12.40

5 let, 5 mesecev

Polkovnik avstrijske vojske vohunil za Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
avstrijska vojska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Upokojeni polkovnik avstrijske vojske naj bi od 90. let prejšnjega stoletja do letos sodeloval z rusko obveščevalno službo. Primer preučuje avstrijsko tožilstvo, sta danes javnosti sporočila avstrijski kancler Sebastian Kurz in obrambni minister Mario Kunasek. Če bodo sum potrdili, to ne bo izboljšalo odnosov med Rusijo in EU, je poudaril Kurz.

Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je zaradi primera danes na pogovor na zunanje ministrstvo poklicala odpravnika poslov na ruskem veleposlaništvu v Avstriji Igorja Nikitina in odpovedala za 2. in 3. december načrtovani obisk v Moskvi.

Če bo sum vohunjenja potrjen, bo primer močno obremenil dvostranske odnose med Dunajem in Moskvo.

Rusi Avstrijo obtožili "megafonske diplomacije"

Novica je Ruse "neprijetno presenetila", ruski zunanji minister Segej Lavrov je Avstrijce obtožil, da uporabljajo "megafonsko diplomacijo", s tem ko jih javno obtožijo in terjajo obvestila o zadevah, o katerih nič ne vedo. Na zagovor bo povabil avstrijskega veleposlanika Johannesa Eignerja.

Na Dunaju od Moskve zahtevajo transparentne informacije, o vsem nadaljnjem se nameravajo pogovoriti z evropskimi partnerji. Kancler za zdaj ni hotel govoriti o morebitnem izgonu ruskih diplomatov.

Avstrijski obrambni minister je pojasnil, da je Avstrija namig o odtekanju informacij pred nekaj tedni prejela od prijateljske obveščevalne službe, nato so stekle preiskave. Na obrambnem ministrstvu so posledično ugotovili identiteto poveljnika in z njim tudi opravili pogovor.

Jens Stoltenberg Borut Pahor
Novice Nato zaradi odstopa ZDA od pogodbe z Rusijo ne pričakuje novega jedrskega orožja v Evropi

Častniku grozi kazenski pregon

Upokojeni častnik je poleg tega predal svoje naprave, med njimi prenosni računalnik, ki ga zdaj pregledujejo. Častniku grozi kazenski pregon. Kot je dodal Kunasek, za zdaj ne morejo potrdili, ali gre za posamični primer.

Avstrijski obrambni minister je izrazil ogorčenje, ker ta primer kaže, da se vohunjenje nadaljuje tudi po koncu hladne vojne, zato bodo morali po njegovih besedah varnostno mrežo v Avstriji in tudi znotraj obrambnega ministrstva "še tesneje zategniti".

Časopis Kronen Zeitung v zvezi s primerom danes poroča, da naj bi poveljnik za svoje vohunske dejavnosti prejel 300 tisoč evrov.

Ruska mornarica
Novice Rusija napoveduje raketne vaje na območju Natovega Trojnega stika
Ne spreglejte