Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2017,
9.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

3

Natisni članek

volitve Venezuela Nicolas Maduro

Sreda, 2. 8. 2017, 9.29

6 let, 7 mesecev

Politologinja o dogajanju v Venezueli: Kaj takega se še ni zgodilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

3

Venezuela | Foto Reuters

Foto: Reuters

Voditelji venezuelske opozicije, ki še niso zaprti, so se odločili, da za danes napovedani pohod na novo ustavodajno skupščino preložijo na četrtek. Protestni pohod so premaknili na dan, ko bo, kot je sporočila opozicija, "diktatura sprožila delovanje prevarantske skupščine za spremembo ustave in neskončno vladanje".

Predsednik Nicolas Maduro je dal v torek zapreti opozicijska voditelja, 46-letnega Leopolda Lopeza in 62-letnega Antonia Ledezmo, sicer župana Caracasa. Uradni razlog za vrnitev obeh v zapor je bila kršitev pogojnega izpusta oziroma hišnega pripora.


Preberite še:
V Venezueli velik porast smrti dojenčkov ter nosečnic in porodnic
Venezuela v naših srcih
V živalskem vrtu sredi "socialističnega raja" zaradi lakote umrlo okoli 50 živali (foto)


Oba so posebne enote obveščevalne agencije Sebin prijele na domu v zgodnjih jutranjih urah, kar je sprožilo obsodbe z vsega sveta. Lopez je v vnaprej posnetem videu podpornike pozval, naj vztrajajo v boju proti Maduru in se ne vdajo, če želijo boljše življenje.

Trump: Lopez in Ledezma sta politična zapornika

Ameriški predsednik Donald Trump je Maduru poslal do zdaj najbolj jasno in neposredno opozorilo, da ga ima za osebno odgovornega za zdravje in varnost obeh aretiranih. "Lopez in Ledezma sta politična zapornika, ki ju je režim nezakonito aretiral," je sporočil Trump.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pred tem Madura pozval, naj zmanjša napetosti in najde pot za politični dialog. Podoben poziv je prišel tudi iz EU.

Manipulacija z volilnimi rezultati

Podjetje, ki Venezueli že več kot deset let dobavlja potrebno tehnologijo za volitve, je danes podvomilo v rezultate volitev ustavodajne skupščine, saj so sporočili, da so rezultate "manipulirali". 

"Sodeč po robustnosti našega sistema, vemo brez dvoma, da je bil rezultat nedavnih volitev v ustavodajno skupščino manipuliran," je v Londonu novinarjem danes dejal izvršni direktor venezuelskega podjetja Smartmatic, ki ima glavni sedež prav tako v Londonu, Antonio Mugica.

"Ocenjujemo, da je razlika med resnično udeležbo in tisto, ki so jo objavile oblasti, najmanj milijon glasov," je dodal.

EU ne priznava nove venezuelske ustavodajne skupščine

Evropska unija ne priznava nove venezuelske ustavodajne skupščine, ki daje Maduru nove pristojnosti in je, v primeru poslabšanja stanja, pripravljena postati bolj vpletena, je danes sporočila visoka predstavnica unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini.

Po koncu sestanka z diplomatskimi predstavniki 28 držav članic je Mogherinijeva dejala, da EU in njene države članice ne morejo priznati nove venezuelske ustavodajne skupščine, saj EU, zaradi okoliščine v katerih so se volitve izvedle, dvomi v njeno legitimnost in učinkovito zastopanost vseh državljanov.

Podatki mednarodnega sveta, ki je spremljal nedeljske volitve, kažejo, da je do 17.30 svoj glas oddalo 3,7 milijona Venezuelcev. To postavlja pod vprašaj trditve venezuelske državne volilne komisije, ki trdi, da se je nedeljskih volitev ustavodajne skupščine udeležilo 8,1 milijona ljudi.

"Mogoče je, da se je ob koncu dneva zgodil večji naval. Socialistična stranka je v preteklosti to že poskušala narediti, toda da bi se število volivcev v uri in pol pred zaprtjem volišč podvojilo, se še ni zgodilo," pravi politologinja Jennifer McCoy, ki je že večkrat spremljala volitve v Venezueli.

"Volilna udeležba je nedvomno potvorjena. Ocenjujemo, da je razlika med dejansko udeležbo in tisto, ki jo razglašajo oblasti, najmanj milijon glasov," pa je zatrdil Antonio Mugica, predsednik uprave podjetja Smartmatic, ki je vodilo volitve.
Ne spreglejte