Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2024,
16.07

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

mandatar volitve Hrvaška Zoran Milanović

Petek, 19. 4. 2024, 16.07

1 mesec, 1 teden

Hrvaško ustavno sodišče: Milanović ne more biti mandatar za sestavo vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Zoran Milanović | Ustavno sodišče je na današnji izredni seji, na kateri je obravnavalo vlogo predsednika republike na volitvah, odločilo, da se je Milanović s svojimi izjavami in vedenjem spravil v položaj, da ne more biti niti mandatar za sestavo prihodnje vlade niti premier. | Foto Guliverimage

Ustavno sodišče je na današnji izredni seji, na kateri je obravnavalo vlogo predsednika republike na volitvah, odločilo, da se je Milanović s svojimi izjavami in vedenjem spravil v položaj, da ne more biti niti mandatar za sestavo prihodnje vlade niti premier.

Foto: Guliverimage

Predsednik države Zoran Milanović ne more biti niti mandatar za sestavo vlade niti premier, je danes po izredni seji ustavnega sodišča sporočil njegov predsednik Miroslav Šeparović. Sodišče je svojo odločitev sporočilo po sredinih parlamentarnih volitvah, na katerih je Milanović sodeloval kot neuradni premierski kandidat.

Zoran Milanović je marca ob razpisu parlamentarnih volitev napovedal, da bo na njih sodeloval kot premierski kandidat levosredinske stranke SDP.

Ustavno sodišče ga je nemudoma opozorilo, da kot predsednik republike ne more biti kandidat na parlamentarnih volitvah, če želi sodelovati na njih, pa da mora odstopiti. Miroslav Šeparović je tedaj napovedal tudi, da bo sodišče budno spremljalo volitve in da bo v primeru kršenja ustave ukrepalo. Kot enega od skrajnih ukrepov je omenil tudi razveljavitev volitev.

Ustavno sodišče je na današnji izredni seji, na kateri je obravnavalo vlogo predsednika republike na volitvah, odločilo, da se je Milanović s svojimi izjavami in vedenjem spravil v položaj, da ne more biti niti mandatar za sestavo prihodnje vlade niti premier.

Po oceni ustavnega sodišča je Milanović deloval protiustavno

Šeparović je na novinarski konferenci danes spomnil, da so Milanovića pravočasno opozorili, a kljub temu ni odstopil. S tem je po oceni ustavnega sodišča deloval protiustavno, pod vprašaj pa je postavil tudi vladavino prava in demokratični večstrankarski sistem kot najvišjo ustavno vrednoto. Mandatar po besedah Šeparovića ne more biti niti, če bi odstopil zdaj.

"Bil je pravočasno opozorjen, moral bi odstopiti takoj," je dejal in dodal, da si je sam zaprl vrata do mandatarstva.

Šeparović je stranke pozval k spoštovanju te odločitve. Opozoril je tudi, da bi ustavno sodišče, če bo mandat za sestavo vlade dobil Milanović, lahko to odločitev razveljavilo.

Stranka SDP je po oceni ustavnega sodišča opozorilo med volilno kampanjo upoštevala.

Današnje opozorilo ustavnega sodišča je povzročilo vrsto odzivov v javnosti, med katerimi je najpogostejše vprašanje, zakaj tega ni sporočilo že pred sredinimi volitvami. Po navedbah ustavnega sodišča tega niso storili, ker z novimi opozorili in sporočili do dneva parlamentarnih volitev "kljub ustavnopravno nesprejemljivemu vedenju" predsednika republike niso želeli vplivati na voljo volivcev.

Milanović: O mandatarju bodo odločali volivci, ne ustavni sodniki

Odločala bo volja volivcev, ne pa ustavni sodniki, je predsednik hrvaški republike Milanović danes sporočil v odzivu na opozorilo ustavnega sodišča, da zaradi svoje vloge na nedavnih parlamentarnih volitvah ne more biti niti mandatar niti premier. Današnje opozorilo sodišča je označil kot pripravo na državni udar.

"Volitve so končane. Volja državljanov bo odločila o izvršni oblasti na Hrvaškem, nihče drug, zagotovo pa ne sodniki ustavnega sodišča," je na novinarski konferenci izjavil Milanović.

Današnje opozorilo ustavnega sodišča je označil za pripravo za državni udar. "To je neke vrste priprava, da bo recimo jutri Plenković, boter korupcije na Hrvaškem, ko bo moral zapustiti Banske dvore, ko ga bodo po volji ljudstva deložirali, rekel, da ima odločbo ustavnega sodišča in da tega ne želi storiti," je dejal.

Znova je zagotovil tudi, da bo spoštoval ustavo in da bo mandat dobil samo tisti, ki bo imel 76 poslanskih podpisov.

Kot meni, je sam sicer optimalen za mandatarja, a to "nikomur ne visi nad glavo". Možnosti za to so po njegovih besedah realne, a da je to na koncu lahko tudi nekdo drug.

Trenutno na Hrvaškem potekajo intenzivna koalicijska pogajanja med strankami. Vladajočo večino poskuša na eni strani sestaviti vladajoča HDZ premierja Andreja Plenkovića, ki je na volitvah osvojila 61 poslanskih mandatov, na drugi pa opozicijska SDP, ki je osvojila 42 mandatov.

Preberite še:

Andrej Plenković
Novice Plenković začenja s koalicijskimi pogajanji
Volitve v Indiji
Novice V Indiji se začenjajo parlamentarne volitve
NSi
Novice Kocka je padla: NSi vložila listo kandidatov za evropske volitve
Ne spreglejte