Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2013,
7.46

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

maraton eksplozija Boston

Sreda, 17. 4. 2013, 7.46

5 let

Policija zanikala, da bi aretirala osumljenca za napad v Bostonu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav so ameriški mediji poročali, da so bostonske oblasti aretirale osumljenca za napad, je bostonska policija prek Twitterja zanikala njihove trditve.

Oblasti naj bi osumljenca za napad v Bostonu identificirale, in sicer s pomočjo videoposneta, ki ga je posnela varnostna kamera trgovine v bližini kraja, kjer je odjeknila druga eksplozija. CNN in nekateri drugi ameriški mediji so sprva poročali, da so osumljenca aretirali, vendar pa je bostonska policija namigovanja ameriških medijev zavrnila in prek Twitterja sporočila, da niso nikogar aretirali v povezavi z napadi na maratonu. O tem, da je FBI identificiral osumljenca, je za CNN spregovoril vir blizu preiskovalcev, ki je ob tem še dodal, da gre za pomemben napredek v preiskavi. Boston Globe še dodaja, da je videoposnetek preiskovalcem razkril moškega, ki je nosil nahrbtnik in ga je morda tudi pustil na kraju, kjer je pozneje eksplodirala bomba.

Najmanj ena bomba izdelana iz ekonomlonca Preiskava je do zdaj ugotovila, da je bila vsaj ena bomba izdelana iz ekonomlonca, v katerem so bili kroglični ležaji in žeblji. Oboje so zdravniki pozneje rezali iz ranjencev. Ostanke bombe trenutno še analizirajo. Policisti bodo skušali ugotoviti, za katero znamko ekonomlonca je šlo, nato pa bodo preverili trgovine, ki to znamko prodajajo. Iz ostankov bombe bodo lahko ugotovili tudi, kakšna vrsta eksploziva je bila v njej.

Iščejo osebo, ki je nosila težko najlonsko vrečo Vodja preiskave, agent FBI-ja Rick DesLauriers, je tudi v torek pozval javnost, naj pomaga z informacijami, fotografijami in videoposnetki. Agent je povedal, da nekdo mora vedeti, kdo je sestavljal bombi oziroma kupoval material zanju. Prosil je tudi za informacije o osebi, ki je pred eksplozijo pri ciljni črti bostonskega maratona nosila težko najlonsko vrečo.

Kot poroča CNN, naj bi nekateri preiskovalci zagovarjali domnevo, da je šlo v tem napadu za klasični primer delovanja samotarskega ekstremista. Tudi sama eksplozivna naprava naj bi nakazovala na to, saj gre za izdelek domače izdelave, narejen po precej široko dostopnem postopku. Tovrstne bombe so izdelane s pomočjo posod pod tlakom, kar naj bi svojim privržencem med drugim priporočala tudi teroristična mreža Al Kaida, so pa podobne naprave del vsakdana tudi v primeru ekstremističnih desničarskih skupin v ZDA.

Skoraj 200 ranjenih Bombi, ki sta eksplodirali v ponedeljek malo pred 21. uro po srednjeevropskem času, sta ubili osemletnega Martina Richarda in 29-letno Krystle Campbell iz Massachusettsa ter kitajsko študentko bostonske univerze Lu Lingzi. Kar 11 bolnišnic v Bostonu je sprejelo 183 ranjenih, trinajstim so morali amputirati ude. Bolnišnice je v torek zapustilo 89 ljudi.

Al Kaida, domači teroristi … O motivu napada in storilcih za zdaj le ugibajo, zato ameriški predsednik Barack Obama poziva Američane, naj ne hitijo pri sprejemanju sklepov. V torek je sicer prvič povedal, da je šlo za teroristično dejanje, vendar dodal, da je to vsako dejanje, ki z bombami meri na civiliste.

Ugiba se o teroristih Al Kaide, pa tudi o domačih teroristih. V ponedeljek so v Massachusettsu slavili praznik dan domoljuba – spomin na prvi bitki proti britanski kolonialni vladavini leta 1775. Ponedeljek je bil tudi zadnji dan za plačilo četrtletnega davka, kar v ZDA, milo rečeno, ni priljubljeno opravilo.

Obama prihaja v Boston na mašo za žrtvami bombnega napada Obama se bo v četrtek udeležil medverske maše v spomin na žrtve ponedeljkovega bombnega napada v Bostonu, ki bo potekala v bostonski katedrali sv. Križa. V Bostonu so sicer potekala bedenja in prireditve v spomin na žrtve, kar se bo še nadaljevalo v prihodnjih dneh. Vse tri smrtne žrtve so bile med gledalci tradicionalnega bostonskega maratona. Martin Richard je bil ob cilju s staršema in šestletno sestro, ki jo je bomba hudo ranila. Poškodovana je bila tudi mama. Campbellova je bodrila svojega fanta, ki je tekel maraton, kitajska študentka pa je šla na tek skupaj s prijatelji.

Ne spreglejte