Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
10.52

Osveženo pred

7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,48
policija Nemčija München

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 10.52

7 minut

Policija v Münchnu v obsežni operaciji blizu izraelskega konzulata ubila osumljenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,48
Nemška policija | Policija je prebivalce pozvala, naj se izogibajo temu predelu mesta, do katerega so dostop zaprli s cestnimi zaporami. | Foto Reuters

Policija je prebivalce pozvala, naj se izogibajo temu predelu mesta, do katerega so dostop zaprli s cestnimi zaporami.

Foto: Reuters

Policija je v okviru obsežnega posredovanja v središču Münchna danes v bližini izraelskega konzulata ustrelila oboroženega osumljenca, ki je kasneje ranam podlegel. V medsebojnem obstreljevanju so policisti po navedbah tiskovnega predstavnika izstrelili več strelov. Drugih osumljencev naj po do zdaj znanih informacijah ne bi bilo.

Policija je vse dopoldne v številčni postavi in ob pomoči helikopterja posredovala na območju trga Karolinenplatz in ulice Briennerstrasse, kjer sta izraelski konzulat in muzej, posvečen obdobju nacizma. Na konzulatu so potrdili, da v streljanju niso ranili nikogar od njihovih uslužbencev.

Moški streljal na policiste

Policija je sprva sporočila, da je zadela in ranila osumljenca, ki je imel pri sebi strelno orožje. Kasneje je bavarski notranji minister Joachim Herrmann javil, da je moški ranam podlegel. Potrdil je, da je imel pri sebi puško in je večkrat izstrelil, preden so policisti streljali nazaj.

Poleg policije so tudi očividci poročali, da je na območju odjeknilo več strelov, mediji pa, da je bil strelec 18-letni avstrijski državljan bosanskega porekla. Policija je prebivalce pozvala, naj se izogibajo temu predelu mesta, dostop do katerega so zaprli s cestnimi zaporami, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je na novinarski konferenci, posvečeni drugim temam, streljanje označila za resen incident. Zahvalila se je münchenski policiji, da dobro opravlja svoje delo. "Zaščita judovskih in izraelskih ustanov je, kot veste, naša najvišja prioriteta," je dejala.

Izraelski predsednik Jicak Herzog je v odzivu na omrežju X izrazil zgroženost nad dogodkom. O njem sta se po telefonu pogovarjala z nemškim kolegom Frank-Walterjem Steinmeierjem in ga soglasno obsodila, sam pa se je ob tem nemškim varnostnim organom zahvalil za hitro ukrepanje. "Skupaj smo močni v boju proti terorizmu. Skupaj bomo zmagali," je dodal.

V času streljanja na konzulatu slovesnost v spomin žrtvam napada Črni september

Incident se je sicer zgodil na obletnico terorističnega napada palestinske skupine Črni september, v katerem so med olimpijskimi igrami v mestu leta 1972 ubili 11 Izraelcev.

Takrat so napadalci v olimpijski vasi sprva ubili dva moška in jih devet zajeli za talce. Približno 18 ur kasneje so se poskusi osvoboditve končali s smrtjo deveterice, enega policista in petih napadalcev.

Prav v času streljanja je na izraelskem konzulatu danes potekala slovesnost v spomin na žrtve. Herrmann je dejal, da bi bilo lahko dejanje povezano z obletnico in bližino konzulata.

Ne spreglejte