Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2016,
6.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

letalo

Četrtek, 19. 5. 2016, 6.32

6 let, 7 mesecev

Našli razbitine strmoglavljenega letala (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
EgyptAir | Foto Reuters

Foto: Reuters

Letalo družbe EgyptAir (let MS804), na katerem je bilo 56 potnikov in deset članov posadke ter je letelo iz Pariza v Kairo, je padlo v Sredozemsko morje. Ostanke letala so našli blizu grškega otoka Karpatos.

POUDARKI:
- letalo je izginilo okoli pol tretje ure zjutraj,
- na letalu je bilo 66 ljudi, tudi trije otroci. Na letalu ni bilo Slovencev,
- grški kapitan ladje je videl plamen na nebu južno od otoka Karpatos,
- bolj verjetno je, da je šlo za teroristični napad kot tehnično okvaro
.

Na gladini morja plavajo reševalni jopiči in deli plastike

"Egiptovsko ministrstvo za civilno letalstvo je pravkar prejelo uradno pismo egiptovskega zunanjega ministrstva, v katerem so potrdili, da so našli razbitine pogrešanega letala," je letalska družba EgyptAir sporočila na Twitterju. Dodali so, da na gladini morja plavajo reševalni jopiči in deli plastike.

O najdbi so obvestili svojce potnikov in članov posadke letala. Egiptovski preiskovalci skupaj z grškimi nadaljujejo iskanje drugih razbitin letala, je še sporočila letalska družba. Grška vojske je pred tem sporočila, da so razbitine opazili okoli 420 kilometrov jugovzhodno od Karpatosa.

Ostro zavijanje letala

Letalo na letu MS804 je vzletelo iz Pariza v sredo ob 23.09, z radarja pa je izginilo danes ob 2.30 po srednjeevropskem času, ko je že bilo v egiptovskem zračnem prostoru.

Po podatkih grških oblasti je airbus A320-232 strmoglavil okoli 130 morskih milj (240 kilometrov) južno od grškega otoka Karpatos. Grška agencija za civilno letalstvo je sporočila, da je pilot govoril z grškimi kontrolorji poletov kakih 25 minut pred izginotjem letala z radarjev in ni omenjal kakršnih koli težav, vremenske razmere pa so bile ugodne.

Grške oblasti preiskujejo trditev kapitana trgovske ladje, ki je dejal, da je "videl plamen na nebu" okoli 130 pomorskih milj južno od otoka Karpatos. "Letalo je zavilo za 90 stopinj na levo in nato 360 stopinj na desno ter strmo padlo 6.700 metrov, preden je izginilo", je dejal grški obrambni minister Panos Kammenos.

Na spletu se je pojavil posnetek, na katerem je domnevno plamen oz. letalo:

Verjetneje gre za napad kot tehnično okvaro

V družbi EgyptAir še ne vedo, zakaj je letalo strmoglavilo, ne morejo pa izključiti vpletenosti teroristov. Da gre najverjetneje za teroristični napad, je prepričan strokovnjak za aeronavtiko Gerard Feldzer: "Večja tehnična napaka, kot je eksplozija motorja, je zelo malo verjetna."

Egiptovske oblasti so sprožile obsežno iskalno in reševalno akcijo, v njej pa z letali in ladjo sodelujeta tudi Grčija in Francija ter ZDA z nadzornim letalom. Pripravljenost pomagati pri iskanju pogrešanega letala je izrazila tudi zveza Nato.

Letalo je bilo staro 13 let. | Foto: Reuters Letalo je bilo staro 13 let. Foto: Reuters

"Izključiti ne moremo nobene teorije," je o pogrešanem letalu dejal francoski premier Manuel Valls. Francoski predsednik Francois Hollande je govoril s svojim egiptovskim kolegom Abdelom Fatahom El Sisijem, s katerim sta se dogovorila, da bosta državi sodelovali pri preiskavi. 

Gre za relativno novo letalo iz leta 2003. Kot je še dejal, je airbus A320 najbolje prodajano letalo srednjega razreda, ki ima odlična varnostna spričevala. Na drugi strani pa je v letalo vedno mogoče prinesti bombo, saj ni mogoče zagotoviti stoodstotne zaščite.

Družba EgyptAir je sporočila, da so na letalu med potniki en otrok in dva dojenčka ter trije pripadniki egiptovskih varnostnih sil.  Na letalu je bilo med drugim 30 državljanov Egipta, 15 Francozov, dva iraška državljana ter po en državljan Velike Britanije, Kanade, Belgije, Portugalske, Alžirije, Sudana, Čada, Savdske Arabije in Kuvajta..

Na letališču Charles de Gaulle v Parizu, s katerega je vzletelo letalo, se je zbrala policija. | Foto: Reuters Na letališču Charles de Gaulle v Parizu, s katerega je vzletelo letalo, se je zbrala policija. Foto: Reuters Za pilota so sporočili, da ima za seboj 6.275 ur letenja, od tega 2.101 uro pilotiranja airbusa 320. Kopilot ima 2.766 ur letenja, letalo pa je bilo izdelano leta 2003 in je bilo včeraj na petem poletu.

Številka, na katero lahko iz tujine pokličejo sorodniki potnikov, je: +202 25989320.

Letalo je iz Pariza poletelo nekaj minut po 23. uri v sredo in bi moralo v Kairu pristati kmalu po 3. uri danes po egiptovskem času (2. ura po slovenskem času).

Oktobra lani je rusko potniško letalo, ki je bilo na poti iz Šarm El Šejka, padlo na Sinajski polotok. Umrlo je vseh 224 ljudi na krovu. Uradna Moskva je sporočila, da je letalo padlo zaradi eksplozivnega sredstva na krovu. Islamska država (IS) je prevzela odgovornost za podtaknjeno bombo.

Ne spreglejte